Lämnar Barlingbo för biståndsarbete i Indien

I förrgår gick flyget från Gotland för Peter Loman och
Malene Rossil från Barlingbo. Om några dagar anländer de till byn Chauntra i norra
Indien. Här ska de dra igång ett eget biståndsprojekt på en internatskola med barn från
Tibet.
­ Vi har massor av idéer, men vi åker med öppna sinnen. Vi vet ännu inte hur behoven ser ut och vad vi kommer att klara av, förklarar Peter.

Gotland2003-01-31 04:00
Inte långt från Dharamsala, staden i den indiska delstaten Himachal Pradesh som är säte för Tibets exil-regering, ligger byn Chauntra. Delstaten gränsar till Tibet och i de här trakterna lever många av de tibetaner som flytt undan kinesiskt förtryck i sitt hemland. På internatskolan i Chauntra finns det därför inte bara indiska barn utan också många tibetanska flyktingbarn.
Det är hit som Peter Loman och Malene Rossil från Barlingbo just nu är på väg. När de för första gången ger sig ut i biståndsarbete är djärva nog att ge sig i kast med ett projekt som de har dragit igång på egen hand.
Malene Rossil, som är sjuksköterska och som de senaste månaderna har jobbat på avdelningen M2 vid Visby lasarett, ska jobba med hälsofrågor på internatskolan. Peter Loman, som annars är flygledare på Visby flygplats, kommer att arbeta med olika projekt på skolan och i byn. Med 500 tandborstar i bagaget kommer han att arbeta för att förbättra barnens tandhälsa, men han kommer också bland annat att se över möjligheterna att få igång en fritidsgård i byn. Allt i syfte att förbättra hälsoläget och situationen för barnen här.

<span class=MR>Ser välmående ut</span>
Peter och Malene visar bilder av barn i blå skoluniformer som har fått från skolan i Chauntra. Barnen ser glada och välmående ut, många av de 350 eleverna lider av tuberkolos och är undernärda.
Lokalerna i skolan lär vara bra. De byggdes med stöd av bland annat Unesco. Men verksamheten är ännu inte så utvecklad och på den lilla sjukvårdskliniken jobbar en kvinna som bara har en månads sjukvårdsutbildning. Här hoppas Malene kunna göra en insats.
Peter Loman och Malene Rossil kommer att stanna på skolan i knappt tre månader. De är väl medvetna om att de inte kommer att komma så långt under den korta tiden. Men deras syfte med denna resa är att i första hand kartlägga behoven.
­ Vi kommer inte att lösa deras problem, men vi vill ta reda på vad vi kan bidra med, förklarar Malene.
Sedan hoppas de att andra personer som är intresserade av tibetanernas situation ska vilja avlösa dem på skolan och på kliniken.
­ Vi har försökt att sprida kännedom om det här projektet bland människor som har vårdutbildning och tandvårdsutbildning och många har blivit intresserade. Vår förhoppning är att verksamheten vid kliniken ska kunna drivas vidare genom att sådana personer avlöser varandra, förklarar Malene och Peter.

<span class=MR>Söker biståndsformer</span>
Deras projekt handlar om att hitta former för bistånd, men Malene Rossil och Peter Loman är samtidigt övertygade om att de kommer att få mycket i gengäld. Malene är fascinerad av tibetanernas kamp för sitt land:
­ De behandlas så förfärligt, men håller ändå fast vid icke-våldsmetoder i sitt motstånd. Tibetanerna, deras religion och deras kultur tilltalar mig. Det är ett helt unikt folk, säger Malene.
För genomförandet av projektet har Malene Rossil och Peter Loman har fått stipendier från Olof Palmes minnesfond och från Det Obelske Familiefond i Danmark. I förberedelserna har de också fått råd och stöd från organisationen Tibet Charity.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om