Lämnar efter sig förslag om en utbyggd högskola
Det är dags för Thage G. Peterson att tacka för sig.I ett år har den förre talmannen och ministern varit regeringens kontaktman för Gotland.Uppdraget har mynnat ut i en del nya verksamheter på Gotland, men också ett par förslag som regeringen nu har att ta ställning till. Det ena handlar om expansion på Högskolan. Det andra om nya statliga utlokaliseringar.
Det har inte handlat om att hämta hem en ny storindustri som skulle kunna ersätta Flextronics.
Den tiden är förbi, menar Thage G. I stället har han strävat efter att hitta kreativa idéer som kan mota bort de hot som Gotland står inför när ön under loppet av ett par år förlorar ett par tusen arbetstillfällen.
Det slår särskilt hårt mot Gotland som saknar pendlingsmöjligheter till andra orter, säger Thage G. Peterson.
<span class=MR>Två förslag</span>
När Thage G Peterson vid årsskiftet avslutar sitt uppdrag lämnar han efter sig två förslag som regeringen får ta ställning till: Det ena handlar om att han tycker att regeringen ska ge klartecken till en rejäl utbyggnad av Högskolan. Det andra handlar om utlokaliseringar av statliga verksamheter.
Han har gått igenom alla de statliga verksamheter som finns i Stockholm och sett över om det är nödvändigt att de finns just där. Trots att regeringen beslutat att statlig verksamhet i första hand ska läggas utanför Stockholm, har 80 procent av alla nya statliga myndigheter hamnat där.
En utlokalisering vore på tiden, menar Thage G. Peterson. Men han är förtegen om vilka verksamheter det är som han tycker kan flyttas över till Gotland.
Innan vintern är över räknar han dock med att regeringen ska ha lämnat besked.
<span class=MR>Regeringen är intresserad</span>
Thage G. Peterson har haft ambitionen att sätta Gotland på dagordningen i en mängd olika sammanhang i Stockholm. Inte minst på departementen. Och regeringen tycks vara intresserad av utvecklingen på Gotland, så förstår Thage G. Peterson det sedan statsministern låtit honom få en hel timme till sitt förfogande när han för några veckor sedan rapporterade av sitt Gotlands-uppdrag inför samtliga ministrar.
Thage G. vill inte betygsätta sitt eget arbete, men han tycks vara ganska nöjd med vad han har uppnått.
Hade jag inte känt att jag kunnat utföra någonting, så skulle jag ha avgått efter en månad.
Även om han i stora drag har jobbat vidare på idéer som redan hade formulerats på Gotland när han inledde sitt uppdrag, så har han med sitt kontaktnät fått dörrar att öppna sig och lotsat frågorna till rätt personer.
Det har funnits avslagsbeslut som har fått formuleras om, säger Thage G. Peterson.
Han syftar i första hand på "Livstek" med dess försöksfabrik för livsmedelsproducenter. I dag är verksamheten där i full gång.
<span class=MR>Kongresshallen</span>
Han räknar upp en lång rad andra saker som varit positiva för Gotland:
Beslutet om kongresshallen. Satsningen på småföretagande, bland annat med Pelle Holm som fått Nuteks uppdrag att utveckla företagandet. Företagarnas mentorsamtal, där småföretagare ska få stöd. Beslut om folkhögskola i Fårösund. Ökat bostadsbyggande. Och kultur- och natursatsningar i exempelvis S:t Nicolai ruin och Vamlingbo prästgård. För att bara ta ett utdrag från Thage G. Petersons plus-lista.
Det finns ingen annan region där det händer så mycket som det gör på Gotland just nu, summerar han.
Men det finns minus också. Än en gång återkommer han till den omdiskuterade kaffekoppen:
Det går ju inte hitta en kopp kaffe en lördagseftermiddag. Turistföretagen måste skärpa sig! Ska turister komma hit på lågsäsong så måste de se till att hålla öppet!
<span class=MR>Gotlands-idéer</span>
Nu lämnar Thage G. Peterson Gotland. Och det med ett visst vemod.
Ja, det känns lite vemodigt att skiljas. Det har varit intensivt.
Men det kan bli lite Gotland framöver också, även om Thage G Peterson har lämnat över fritidshuset i Lummelunda till sonen. När han nu återgår till sitt bokskrivande så har han lite Gotlands-idéer i bakfickan.
Det finns ingen annan region där det händer så mycket som det gör på Gotland just nu, säger Thage G. Petersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!