Lämnar upphandlingen

Gotlandsbolaget avstår från att delta i upphandlingen av Gotlandstrafiken, för perioden 2009 till 2014.

Gotland2006-03-04 06:00
De anser att Rikstrafiken kräver en allt för detaljerad turlista och att villkoren för ett framtida avtal innebär för stora ekonomiska risker.
De tvistemål som finns mellan Rikstrafiken och rederiet är ytterligare en bidragande orsak.
Vid midnatt löpte tiden ut för att lämna in anbud på Gotlandstrafiken, till Rikstrafiken, för perioden 2009 till 2014. Vilka som har valt att lägga anbud är ännu inte känt, däremot är det säkert att Rederi AB Gotland, inte finns med bland anbudsgivarna.
- Det handlar inte om avsaknad av vilja eller ambition från vår sida, vi vill naturligtvis fortsätta att utveckla färjetrafiken, det handlar om förutsättningarna, säger styrelseordförande Jan-Eric Nilsson, på en presskonferens på fredagen.
Det var en helt enig styrelse, som på torsdagen beslutade att Gotlandsbolaget ska dra sig ur upphandlingarna, eftersom de anser att de krav som ställs inte är rimliga.
- Det är det enda beslut vi kan fatta, så som underlaget är utformat, säger Jan-Eric Nilsson.
Sedan den senaste upphandlingen 1996, har reglera förändras och numer måste anbudsgivarna uppfylla samtliga ställda krav. Om Rikstrafiken får in ett anbud som inte uppfyller samtliga krav, är det deras skyldighet att helt förkasta anbudet.
- Därför blir den här upphandlingen väldigt statisk, säger Jan-Eric Nilsson.
- Det är en väldig skillnad mot -96, då hade vi en förhandling, säger Gotlandsbolagets vd Jan-Erik Rosengren.

Detaljerad turlista
Det man från Gotlandsbolagets sida framförallt reagerar på, är att Rikstrafiken vill ha en mycket detaljerad beskrivning av hur trafiken kommer att se ut, vilket de anser omöjliggör en utveckling av Gotlandstrafiken.
- I princip innebär det att vi i dag ska bestämma hur turlistan ska se ut 2009 till 2014. Ett avtal som är så låst kan man inte utveckla, säger Jan-Erik Rosengren.
- I avtalet krävs att vi ska tala om exakt hur trafiken ska se ut för hela perioden, vilka fartyg som ska ingå och vilka tider de ska gå. I dag gör vi det på årsbasis. Det talas hela tiden om en trafik som svarar mot de behov som finns, men för att kunna göra det krävs flexibilitet, av den enkla anledningen att världen förändras, säger Jan-Eric Nilsson.
Upphandlingen innebär bland annat att rederiet måste lägga till 178 turer till sin turlista.
- Det är i och för sig bra, men det är på tider då ingen vill åka och 178 turer är inte helt gratis, det kostar ett antal miljoner, säger Jan-Erik Rosengren.
Gotlandsbolaget anser även att de nya villkoren innebär för stora ekonomiska risktaganden för rederiet.
- Operatören, Destination Gotland, tar idag de risker som går att kontrollera, medan staten tar de risker som man inte kan kontrollera, men i framtiden är det operatören som ska ta alla risker och vinster, säger Jan-Erik Rosengren, som menar att detta leder till att rederiet måste kalkylera med kostnadsökningar, vilket i sin tur medför ett onödigt dyrt avtal för staten.
- 50 procent av bränslekostnadsökningen ska slå direkt på biljettpriset, varför ska det göra det på Gotlandstrafiken och inte på E4:an, gotlänningarna drabbas ju redan av bränslehöjningarna, säger Jan-Eric Nilsson.
Gotlandsbolaget anser också att det vite rederiet måste betala vid förseningar, är felaktigt.
- Det har visserligen mildrats något, men vi anser att det är en sjösäkerhetsrisk. Det ska inte finnas minsta risk att en befälhavare känner påtryckningar och vet att om jag är en kvart försenad så tvingas vi betala ett vite, säger Jan-Erik Rosengren.

Tvisterna
De två tvister som finns mellan rederiet och Rikstrafiken, spelar naturligtvis också en roll.
- Vi kan inte bortse från de tvister som företaget har med Rikstrafiken, innan vi vet utgången av dessa vill vi inte ge oss in i ett nytt avtal, säger Jan-Erik Rosengren.
Om en ny upphandling, med andra villkor, skulle bli aktuell, är Gotlandsbolaget intresserade av att var med och förhandla, men med det underlag som nu finns, väljer rederiet alltså att dra sig ur.
- Om det här avtalet hade gällt i dag, hade det fått katastrofala följder för Gotland, priserna hade rusat i höjden och det skulle få direkta konsekvenser för hela Gotland. Det är vår uppfattning att oavsett vem som kommer att driva trafiken under de här omständigheterna, så kommer det att bli problem, säger Jan-Eric Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om