För ett år sedan tvingades Region Gotland höja checkräkningskrediten från 250 till 275 miljoner kronor per månad. Då hade ett 40-tal familjer blivit utan socialbidrag över midsommarhelgen för att regionen saknade pengar.
Även efter höjningen har krediten har varit konstant utnyttjad det senaste året och räntekostnaderna har ökat med drygt fem miljoner kronor.
- Det är inte alls bra att vi utnyttjar krediten på det här sättet, det leder ju till höga räntekostnader. Vi har inte de marginaler som vi skulle behöva, säger regiondirektör Bo Dahllöf.
Kan inte leva på lån
Regionens ekonomichef Åsa Högberg är tydlig med att regionen inte kan leva på lånade pengar för att finansiera verksamheten. Och när man dyker ner i siffrorna ser läget besvärligt ut, säger hon. Kostnaderna har
varit större än intäkterna de senaste fem åren och glappet blir allt större.
- Krediten utnyttjas i princip hela tiden. Vi kan inte leva på lån och blunda för situationen, säger Åsa Högberg.
Drar ner på investeringar
Hur allvarligt är det?
- Det är klart att det är besvärande och blir dyrt. Det är förstås ett allvarligt läge och en del av
orsaken till att vi nu jobbar med att få ner kostnaderna och hålla igen på investeringarna inom regionen.
Som förklaring till de ökande kostnaderna hänvisar regionen till lågkonjunkturen och minskade skatteintäkter.
När en region eller kommun visar underskott är det formellt ett lagbrott. I sådana fall måste kommunen alltid lämna en treårig åtgärdsplan till staten som visar hur man tänker lösa situationen.
Projekt skjuts framåt
Därför har Region Gotland beslutat om ett stopp-program med olika åtgärder som införs redan i år. Det innebär bland annat ett anställningsstopp och att planerade investeringar skjuts på framtiden. Ett exempel är det planerade sporthallsbygget.
- Vi genomför vissa investeringar som vi måste göra, F-huset till exempel. Vi måste se till att våra lokaler fungerar. Däremot skjuter vi bygget av en sporthall ett år framåt, säger Bo Dahllöf.
Utöver det ska alla förvaltningar nu se över de projekt som är planerade och redovisa vad de kan skjuta framåt eller avstå från. Detta ska redovisas i slutet av augusti.
Vid årsskiftet ska regionen visa att man har en budget i balans.