Landets mest jagade man
Först var det färjeolyckan med Destinationens fartyg.Sen kom branden i Rinkeby, nordväst om Stockholm. - Min telefon har ringt dygnet runt de senaste veckorna, men det är en del av jobbet. När det är som mest hektiskt händer det att jag drömmer mig tillbaka till Gotland, säger Göran Rosvall.
Foto: FREDRIK PERSSON
- Jag känner mig helt tömd i hjärnan. Jag har snackat i telefon oavbrutet sen i morse, det har nog varit 50 intervjuer före lunch. Den sista reportern hörde av sig vid 01-tiden i natt. Det var från en av kvällstidningarna.
Då var det frågor om den tragiska branden i rinkeby där sju personer omkom. På torsdagen begravdes en mamma, hennes fem döttrar och en 13-årig släkting på den muslimska delen av Råcksta kyrkogård i Vällingby.
Blir berörd
- Klart man blir berörd. Det värst när det handlar om barn, men jag känner att jag och mina kollegor på haverikommissionen har en viktig funktion för de drabbade och många känner att de gör en insats för dem. Vi kan förklara varför. I 95 procent av fallen kan vi faktiskt förklara farför en olycka inträffat.
Under de sju år som Göran Rosvall arbetat på Statens haverikommission har många omskrivna olyckor hamnat på utredarens bord, men där landar också rapporter om situationer som kunde utvecklats till allvarliga olyckor.
- Jag minns att vi hade en turkisk MD 80, ett vanligt passagerarplan, som lyfte från Kalmar flygplats. Den tog med sig landningsljusen från startbanan och var väldigt nära att krascha med 140 passagerare ombord.
I grunden jurist
Göran Rosvall är i grunden jurist och har arbetat som domare i hovrätten flera år, sedan gick han vidare till posten som chefsjurist i riksdagens förvaltning. Flyg och sjöfart har alltid varit stora intressen, ända sedan de första åren i Slite.
Åkte skidor
- Jag minns när vi lekte på Solklint i Slite, det var där jag lärde mig åka skidor. Pappa var driftsingenjör på kraftverket och blev senare elingenjör på elverket i Visby. Farmor och farfar är från Klinte. Jag gick i Säveskolan hela min utbildning och tog studenten 1970. Morfar, han var skeppsbyggare på Öresundsvarvet, så haverikommissionen är nog rätt plats för mig som alltid älskat flygplan och båtar.
Arbetet kräver en livsstil där varje telefonsamtal kan innebära ett uppbrott.
- Man vänjer sig och jag kommer köra på så länge jag orkar.
Någon flytt tillbaka till Gotland är inte planerad, men ön har en särskild plats i
Göran Rosvalls hjärta.
Saknar stenstranden
- Visst saknar jag att gå på en stenstrand och se hur havet, himlen och landet flyter samman. När jag tänker på Gotland är det ljuset och den synen som dyker upp i minnet.
Där uppe i den ljusa himlen får det gärna vara ett segelflygplan. Segelflygning är den stora passionen i Göran Rosvalls liv och när telefonen går som varmast på kontoret tänker Göran gärna på nästa gång han får krypa ner i sittbrunnen och lyfta mot skyarna.
FAKTA:
Göran Rosvall
Ålder: 59 år
Yrke: Utredare vid haverikommissionen
Familj: Fru och två barn
Bor: Täby, nordöst om Stockholm
Aktuell med: Leder utredningen om färjekollisionen samt branden i Rinkeby
Göran Rosvall
Ålder: 59 år
Yrke: Utredare vid haverikommissionen
Familj: Fru och två barn
Bor: Täby, nordöst om Stockholm
Aktuell med: Leder utredningen om färjekollisionen samt branden i Rinkeby
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!