Hur ska landsbygden kunna utvecklas när det inte går att få sätta upp en skylt vid vägen till sin gårdsbutik där det står öppet, när man inte får sälja utan dyra kortläsare, när man inte får bjuda på kaffe utan tillstånd från miljö- och hälsoskyddsnämnden, när man inte får tillstånd till kaffeservering utan en vattenanalys, när det inte räcker med en vanlig vattenanalys som annars räcker för de boende på gården, när man inte får låna pengar av bankerna och när kommunen kräver halvårslänga utredningar för varje ansökan?
Det var upptakten till en debatt idag om landsbygdens utveckling, arrangerad av Gotlands hushållningssällskap, anordnad i samband med hushållningssällskapet traditionsenliga julmarknad.
Åsa Ingårda, möbelföretagare och gårdsföretagare på fastlandet, svarade för upptakten genom att i kåserande form berätta om sin vedermödor som egenföretagare på landsbygden.
Debatt i panel
Sedan var det dags för debatt. Mellan politiker, regionutvecklare, lantbrukare och andra företagare. Samt landshövding och en moderator i form av Svenskt näringslivs regionchef Anders Thomasson.
Har vi rätt utveckling idag? frågade moderatorn. Och fick svar som varierade:
- Nej
- Den kan bli bättre.
- Lägg fokus på det positiva, sa Åke Svensson.
- Jag får ofta frågan varför det inte etableras några företag på landsbygden, sa näringslivsutvecklare Sofia Wollman och fortsatte:
- Det är inget regionen kan bestämma, utan det måste företagarna själva bestämma över.
Men invändningar framfördes, om avskräckande krångel, bemötande- och attitydproblem hos myndighetspersoner och om rigida skyddsregler för miljön som hindrar utveckling.
- När man frågar om vilka tillgångar som finns på landsbygden så kommer alltid naturen först. Jag tycker att det bästa vi kan göra är att utveckla våra naturvärden, sa landshövding Cecilia Schelin Seidegård.
- Jo men när man pratar om naturtillgångar på Gotland så handlar det väl ändå krasst om närheten till stranden, sa företagsledaren Henrik Svensson och var kritisk mot svårigheten att få bygga strandnära.
Han fick medhåll av Esso Eriksson, ordförande för Fårö-Fårösunds företagarförening.
Utvecklingsbolag lösningen
Regionstyrelsens ordförande Åke Svensson hade vissa svårigheter att ta vid efter Åsa Ingårdas beskrivning av företagarens villkor, men gjorde ett tappert försök att gjuta mod i publiken genom att lyfta fram positiva krafter på ön. Krafter som handlar om samarbete.
- Samarbete kanske inte kan förflytta berg men det kan i alla fall sätta en oerhörd fart på utvecklingen av Gotland, sa Svensson och tog de lokala utvecklingsbolagen som positivt exempel.
- Fiberutbyggnaden är ett positivt exempel, sa Svensson och berättade att kollegor på fastlandet tittar avundsjukt på Gotland när det gäller hur den fungerar på ön.
Service på småorter
Anders Thomasson beskrev en bild av en landsbygd som hotas av nedmontering av regional service på småorterna, och bollade över frågan - och ansvaret - på regionstyrelsens ordförande Åke Svensson. Som invände:
- Det hör man ofta från Thomasson att de privata ska göra goda affärer men det är bara regionen som ska göra de dåliga. Vi måste också göra realistiska bedömningar på affärsmässiga grunder.
Vilket bäddade för nästa diskussion.
- Jag tycker att regionen måste få fart på biogasen, sa lantbrukare Björn Dahlström och förtydligade:
- Där har ni politiker totalt misslyckats och gjort en dålig affär.
- Det är en dålig affär, kommenterade Åke Svensson och tillade:
- Det är den här majoriteten beredd att rätta till.
Landsbygdscentrum
Gör Löfsta till ett rejält landsbygdscenter, var en konkret idé som framfördes i paneldebatten.
En rejäl satsning på biogasproduktionen en annan, och en rejäl satsning på ett nätverk för landsbygdens turismföretagarna.
Allan Båtelsson, bekymrad över generationsproblematiken och det faktum att unga sviker lantbruksnäringen och landsbygden, avslutade med ett brandtal om upprätthållen kollektivtrafik och framför allt en satsning på skolan:
- Skolan och näringsliv måste samarbeta mycket mer.
Panelen i sin helhet bestod av Åke Svensson, Cecilia Schelin Seidegård, Sofia Wollman, Björn Dahlström, Riina Noodapera, Allan Båtelsson, Henrik Svensson och Esso Eriksson.