Landsbygden blir mörkare
Den gotländska landsbygden blir allt mörkare.När gamla lyktstolpar tjänat ut tas de bort.Ytterst sällan ersätts de med nya.- Kommunen ska inte lysa upp statliga vägar, säger tekniska nämndens ordförande Kjell Skalberg.
Foto: Christer Nilsson
- Jag vet inte hur många vi plockat bort, men det borde varit fler. Det finns många dåliga trästolpar kvar, säger Per Lindblad, Geab.
Ofta är det enstaka lyktstolpar ute i socknarna som tas bort av säkerhetsskäl när de blir dåliga. I bland är det fler, som vid Bjärges i Vänge där Geab i somras plockade ned 15-20 stycken.
Inget belysningsbehov
Att det inte sätts upp några nya beror på att tekniska nämnden för många år sedan beslutade att inte längre bekosta belysning på statliga vägar när den gamla tjänat ut.
- De flesta av de här lyktstolparna sattes upp innan Gotland blev en kommun. De kallas nämndemansstolpar eftersom det ofta var lokala politiker i de olika kommunernas nämnder och styrelser som tyckte att det skulle finns gatlysen i socknen, säger Kjell Skalberg. När stolparna har levt ut sin livslängd tar vi ned dem och anser att det är Vägverket som ska sätta upp nya om de bedömer att belysningen behövas.
Vägverket anser att de flesta vägar utanför tätort inte har behov av belysning och att enstaka lyktstolpar varken gör till eller från för trafiksäkerhet och trafikanters trygghet. Undantag görs bland annat vid rondeller, komplexa korsningar och övergångsställen med många gående och tät trafik.
Ny belysningsutredning
- Vi gör bedömningar från fall till fall. Och det görs ibland undantag från de kriterier som finns. I dag tas även energiförbrukningen med i bedömningen. Elen var billig när de gamla stolparna sattes upp. Så är det inte i dag, säger Mats Ohlsson, Vägverket i Solna.
Han berättar att flera personer i Vänge hört av sig och vill att Vägverket ska ersätta den belysning som kommunen tog ned i somras.
På 1990-talet gjordes en överenskommelse mellan Vägverket och kommunen som inn ebar att ansvaret för belysningen delades upp. Vägverket ansvarar för belysningen i tätorter som Slite, Roma, Klinteham, Hemse och Lärbro och på Färjeleden medan kommunen skulle bekosta belysningen i socknarna ute på landsbygden.
- Nu gör Gotlands kommun som många andra kommuner och backar från det, säger Mats Ohlsson. Men det är fel att påstå att landsbygden håller på att släckas ned. Sveriges Kommuner och Landsting och Vägverket håller på med en utredning där man ser över belysningen på landsbygden, vad som ska finnas kvar och vem som ska stå för kostnaderna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!