Till fullmäktigevalet 2018 kom Sverigedemokraterna sent med ett valmanifest som till stora delar var en kopia av Stockholmsdistriktets. Den här gången är partiet ute i god tid, med ett eget partiprogram som har ett tydligt fokus på landsbygdssatsningar.
– Verksamheter som fungerar ska få rulla på. Som socialkonservativt parti värnar vi de svaga grupperna, och vi vill se att skattepengar används ansvarsfullt, sammanfattar distriktsordföranden Lars Engelbrektsson den filosofi som präglar valmanifestet.
Många sjuka som i dag åker långt för att träffa läkare i Visby skulle få det bättre om det fanns en miniakut i Hemse. SD kan eventuellt tänka sig en miniakut även på norra Gotland. Partiet vill dessutom förbättra för de äldre genom att ställa språkkrav på de som arbetar inom äldreomsorgen.
Partiet vill se lokala satsningar på mindre äldreboende, eller lägenheter för äldre.
– Jag har mött flera som kan tänka sig att bygga äldreboenden på mindre orter. Intresset är stort, försäkrar Lars Engelbrektsson.
Något som fungerar dåligt är arbetet inom samhällsbyggnadsförvaltningen, tycker Lars Engelbrektsson. Han sitter i miljö- och byggnämnden och suckar djup över hanteringen av bygglov.
– Ett jätteberg med ärenden är på väg att byggas upp. Även planärendena tar för lång tid. Det påverkar Gotlands utveckling och sänker betyget för öns näringslivsklimat, säger han och påpekar att partiet vill se en satsning på tillfälliga bygglov som en lösning för att komma snabbare fram.
Valmanifestet innehåller en satsning på landsbygdsskolorna, förslag om att värna Visbys status som världsarv och ta hänsyn till gotländsk byggnadstradition, öka återvinningen och satsa mer på lokalproducerat. Att trygga vattenförsörjningen är också en viktig fråga.
SD har haft en vågmästarroll sedan valet 2018.
– Vi har påverkat många beslut. Det är tråkigt att vi inte fått mer cred för det, säger Lars Engelbrektsson och fortsätter:
– Vi är lösningsorienterade och kan förhandla med alla partier. Det kommer vi att fortsätta med om vi får en ny vågmästarroll, men jag ser helst att vi får vara med och styra i majoritet.
I förra valet ökade antalet SD-ledamöter i fullmäktige från tre till sex. Att döma av antalet kandidater på valsedeln, som ökat från 17 förra valet till 41 i år, är aktiviteten i partiet hög.
– Vi har vind i seglen, säger Lars Engelbrektsson.