Landshövdingen diskuterade Östersjön på första matmötet
Gotlands landshövding Marianne Samuelsson hoppas mycket på det Östersjöcentrum som regeringen beslutat förlägga till Gotland. -Jag förutsätter att man valt Gotland för att det redan finns så hög kompetens på området här. Och för att man vill drar nytta av den, säger hon.
<span class='mr'>Bred kompetens</span>
Till den första träffen var representanter för Gotlands kommun, högskolan, folkhögskolan, tonsättarcentrum, svenska kyrkan, katolska kyrkan, frikyrkorna samt Gotlands idrottsförbund inbjudna.
-Vi pratade om hur deras samarbete med övriga Östersjöregionen ser ut idag, vilka kontaktnät de har med mera, sa marianne Samuelsson efter mötet.
Hon var imponerad över den stora och breda kompetens som visades.
-Det kändes väldigt positivt att se att det redan finns så mycket kontakter och så mycket engagemang, sa hon.
Marianne Samuelsson är övertygad om att det statliga Östersjöcentret kommer att få stor betydelse för Gotland.
-Jag utgår från att man kommer att åtminstone delvis bygga det utifrån den kompetens och de kontakter som redan finns på ön.
Ulf Dinkelspiel, statens utredare, betonar dock att det nationella perspektivet.
-Det är ett Östersjöcentrum för Sverige. Min utgångspunkt i utredningsarbetet är nationell, sa han när GT nådde honom på telefon i går eftermiddags.
<span class='mr'>Lokalt engagemang</span>
Marianne Samuelsson ser ingen konflikt i det. Det nationella utesluter inte det lokala eller regionala, menar hon.
-Det krävs ett lokalt engagemang runtomkring för att en nationell satsning ska fungera, menar hon.
Och hon räknar med att centret, och det Sidakontor som också byggas upp här, både ska ge Gotland en ny roll i regionen och generera nya arbetstillfällen.
Ulf Dinkelspiel vill dock inte yppa särskilt mycket om sina tankar kring centret än. Det är för tidigt, menar han, utredningsuppdraget har nyss påbörjats.
-Jag fick ju uppdraget i slutet av augusti och sparkade igång arbetet för bara ett par veckor sedan. Det jag gjort hittills är att gå runt och lyssna. Jag träffar företrädare för departement, myndigheter, organisationer och enskilda som är engagerade i Östersjöfrågor. Jag arbetar förutsättningslöst och lyssnar för att få en bild av vilken verksamhet som finns och vad man önskar.
-Du kommer till Gotland i slutet av månaden, är det det första besöket på Gotland i din roll som utredare för Östersjöcentrum?
-Ja, det är första besöket. Jag vill höra vilka synpunkter man har kring centret på Gotland och vad man kan bidra med därifrån.
-Du arbetade tidigare som vd för Exportrådet, har du utifrån dina erfarenheter därifrån någon bild av vad som främst bör förstärkas i kontakterna österut.
-Nej, det har jag inte. Och det här blir ju en annan typ av verksamhet. Exportrådet kommer att fortsätta sitt arbete, tanken är inte att det nya Östersjöcentret ska ta över uppgifter från andra myndigheter.
-Vad jag tror behövs är en bättre överblick av vad som finns och görs idag; vilka aktörer som finns och vilken typ av verksamhet som bedrivs. Den här kartläggningen behövs inte minst för att utomstående ska få en bättre bild av våra kontakter med Östersjöstaterna.
-Man talar om Östersjöregionen som en av världens snabbast växande regioner. HUR viktig är den för Sverige? Hur stor del av svensk handel tror du på sikt kommer att ligga där?
-Jag har ingen bestämd bild av det. Men klart är att det är en marknad med stor potential. Idag går cirka 20 procent av Sveriges handel till våra nordiska grannländer. Nu har vi i vårt närområde fått en mångdubbelt större marknad och en marknad med hög tillväxt. Sverige har en klar fördel här, framförallt på grund av närheten, men även tack vare historia och tradition.
Den 15 december ska utredningen om Östersjöcentrum vara klar. Då ska förslag läggas fram på hur centret ska organiseras, vilka verksamheter som ska finnas där, om det ska vara egen myndighet eller ej med mera. Antalet tjänster har redan i utredningsdirektivet angetts till cirka 15.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!