Landshövdingen toppar julkalender – "Brokig men rolig"

Arrangörerna bakom evenemanget Grön jul ställer inte in, men evenemanget ser helt annorlunda ut detta pandemins år. Istället blir det en digital julkalender med tips och inspiration för en hållbarare jul.

Förra året sågs landshövding Anders Flanking under Grön juls modevisning – i år deltar han hemifrån residenset.

Förra året sågs landshövding Anders Flanking under Grön juls modevisning – i år deltar han hemifrån residenset.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2020-11-27 16:03

Grön jul har som syfte att främja en mer hållbar konsumtion inför julen. Normalt är evenemanget en mötesplats för återbruk och inspiration på Gråbo i Visby, men i år blir upplägget ett annat. Arrangemanget är ett samarbete mellan länsstyrelsen, Region Gotland, Röda korset, Studiefrämjandet, Studieförbundet Vuxenskolan, Puma ungdomsgård och föreningen Medveten konsumtion.

I julkalendern utlovas exempelvis tips på hur man gör sin garderob mer hållbar och inspiration till julpyssel med barnen. Varje dag från 1 december kommer en ny lucka att öppnas på Grön juls Facebooksida, ända fram till julafton då landshövding Anders Flanking "knyter ihop säcken".

– Han tycker att de här frågorna är viktiga och kommer att bjuda på julstämning från residenset, säger Sofia Scholler, länsstyrelsen, som tillsammans med kollegan Sara Florén är projektledare för Grön jul.

De olika organisationerna ansvarar för några luckor var.

– Vi har försökt få till en mix så att det blir en bra blandning. Det kan vara tips på hur man tillverkar juldekorationer och julklappar, men också en del information om hur man kan tänka i julhandeln för att vara en mer hållbar konsument.

Länsstyrelsens luckor kommer att handla om plast, textilier respektive kulturmiljö och kyrkor.

– Det blir en brokig men rolig helhet, som jag hoppas passar olika målgrupper, säger Sofia Scholler.

Carina Norderäng, bibliotekarie på Gråbobiblioteket ingår i arrangörsgruppen. Hon berättar att Gråbobiblioteket har tre luckor i kalendern.

– I en lucka presenterar jag böcker som har 24 kapitel så att man kan läsa ett kapitel om dagen fram till jul. Men den ligger som lucka tre så man får läsa ikapp några kapitel.

En annan lucka tipsar om hur man kan göra egna julkort av sådant man har hemma och bibliotekets tredje lucka innehåller boktips på temat hållbarhet.

– Det kan vara allt från ett cirkulärt samhälle till konkreta tips på hur man lagar sina kläder.

Mer än så avslöjas inte i förväg, den nyfikne får hålla sig till tåls till luckorna öppnas.

– Hela grejen med Grön jul, oavsett om den är fysisk eller digital, är att vi vill få folk att konsumera mindre och mer ta vara på det man redan har och försöka leva mer hållbart, säger Carina Norderäng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!