Statsminister Stefan Löfven (S) talade vid en presskonferens på måndagen med allvar i rösten om regeringens beslut att begränsa antalet personer i allmänna sammankomster till åtta.
I våras, när coronasmittan slog till, räckte det med råd och rekommendationer, så icke längre.
– Nu är följsamheten lägre. Vi lever i en prövningens tid och det kommer att bli värre. Gör din plikt och ta ditt ansvar för att stoppa smittspridningen, sade statsminister Stefan Löfven.
Landshövding Anders Flanking är Gotlands förlängda arm in i regeringen. Han är inne på samma linje som Löfven.
– Vi sitter alla i samma sits, vi är rejält trötta på att inte kunna umgås eller träffa nära och kära. Det innebär inte att vi kan sticka huvudet i sanden, alla måste vi göra vad vi kan för att ta oss igenom det här, säger han.
Det viktigaste just nu är, säger Flanking, att inskärpa allvaret i situationen.
– Det är precis den signal som regeringen sänder ut, det finns ett signalvärde i statsministerns tonläge. Det här är på allvar.
Anders Flankings erfarenheter är att gotlänningarna i stort, under året, hållit sig till rekommendationerna. Särskilt i smittans inledningsskede var det tydligt.
Därefter har det efter hand släppts på garden.
– Nu finns smittan i vårt samhälle, för att bromsa spridningen och skapa förutsättningar för vården måste vi ställa in allt som inte är nödvändigt. Det är väl det som är det mest oroande, att vissa inte verkar ta situationen på allvar, säger han.
Den nya normen gäller för hela samhället, från 24 november och i första hand fyra veckor framåt. Taket på max åtta personer i offentliga sammankomster stödjer sig på ordningslagen.
Förbudet gäller formellt tillställningar där polistillstånd krävs – allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som riktar sig till allmänheten. Till allmänna sammankomster räknas exempelvis teaterföreställningar, demonstrationer, föreläsningar och konserter.
Idrottsevenemang räknas i sin tur som en offentlig tillställning.
Privata tillställningar, så som fester, företagsevenemang eller begravningar omfattas inte av förordningen formellt.
Men här är såväl statsministern som landshövding Anders Flanking tydlig:
– Det är vårt gemensamma ansvar att inte att leta kryphål. Det är helt förkastligt. För att ta oss igenom det här behöver vi alla ställa om våra liv.