Översvämmade sopkärl, trafikstockningar vid populära bad, vildcamping i naturreservat, hårt ansträngd sjukvård, vattenbrist, trängsel och buller från krogarna. Läget har de senaste veckorna beskrivits som minst sagt ansträngt på Gotland med rekordmånga besökare på ön.
Gotlands landshövding Anders Flanking har noterat det ansträngda läget och uttrycker en oro för framtiden. Han tycker att regionen, länsstyrelsen, besöksnäringen och polisen borde sätta sig ner och utvärdera turistsäsongen inför nästa år.
– Vissa saker har blivit väldigt tydliga, saker som vi behöver bli bättre på inför kommande år. Jag ser till exempel de naturreservat vi har, parkeringsfrågor vid Blå lagunen som vi har ansvar för, där måste vi fundera på om det fungerar på rätt sätt eller vad vi bör göra istället för att vi ska kunna fortsätta att vara en bra besöksdestination. För det är ju det vi vill vara, säger Anders Flanking.
Ser du en fara i att gotlänningar och besökare känner att "nu räcker det"?
– Vi måste undvika att hamna där. Allting har en fram- och baksida och då får vi försöka minska baksidorna. Vi är beroende av vår besöksnäring, det är ju en del av vårt näringsliv, en del av våra jobb. Det är ju i grunden något positivt att folk vill komma till Gotland.
Finns det en gräns för hur många besökare Gotland klarar av?
– Det kan jag inte bedöma. Men vi kanske måste hjälpa till att få människor att upptäcka fler ställen på Gotland så att man kan sprida ut sig. Det är för tidigt att säga vad man ska göra, men jag tror att det är bra att man funderar igenom det så att vi är förberedda inför kommande år. Jag vill att gotlänningarna och besökarna ska uppleva besöken som något positivt och att det inte blir slitningar mellan olika grupper, för det är ingen betjänt av.
Är man tagen på sängen över besökstrycket?
– Nja, det vet jag inte. Jag kan bara svara som gotlänning att vi är väldigt många just nu, vilket är positivt. Men vi måste klara av det och därför ska vi tillsammans i god tid fundera på inför nästa år. Syftet är att både gotlänningarna och turisterna ska trivas.
Peter Lindvall, regiondirektör, säger att regionen brukar utvärdera somrarna varje år.
– Vi gör en strukturerad uppföljning med bland annat polis, länsstyrelse och besöksnäring efter varje sommar. I år det är extra angeläget eftersom vi har betydligt fler besökare och högre tryck. Så det är klart att vi ska träffas och dra lärdom och se vad vi kan utveckla och åtgärda inför kommande år.
Ser du någon fara i det höga trycket?
– Det skulle kännas märkligt att tala i termer av att begränsa besöksnäringen som är vår huvudnäring. Däremot måste vi prata om hur vi kan utveckla vårt sätt att ta emot besökare i och med begränsningar som vi har med till exempel med vattenförsörjningen. Det är viktigt att vi kan diskutera tillsammans. Samtidigt är vi mitt i en pandemi och det är i sig en målkonflikt. Vi vill gärna ha många besökare samtidigt som det finns begränsningar som vi måste förhålla oss till.
Vad kan det handla om för förbättringar till nästa sommar?
– Det som vi inom regionen behöver diskutera är till exempel klassiska problem med avfallshantering. Där får vi se om vi kan få ut fler kärl och soptunnor runt om på Gotland och om vi kan öka på frekvensen i tömningarna. Men det är förstås också en ekonomisk fråga, avslutar Peter Lindvall.