Lång och het debatt om mer privatisering
Mer privatisering i kommunen vållade en lång och het debatt bland öns politiker i går.- Våra skattepengar ska inte tas hem av privata företag, tyckte vänstern.- Konkurrens är bra och ger ökad valfrihet, tyckte de borgerliga.
Brittis Benzler (v) tycker att kommuninvånarna exploateras.
Foto: Bengan Zettergren
Upprinnelsen var en motion från folkpartiet där man föreslår att privata företag, föreningar och anställda ska ges möjlighet att begära att få ta över en kommunal verksamhet om man tror att man kan göra det bättre och billigare än kommunen. Det är det som menas med utmaningsrätt.
Den borgerliga majoriteten tyckte förslaget var bra.
- Det är en utmärkt motion, sa Inger Harlevi (m).
Oppositionen gillade dock inte alls idén att öppna för en ökad privatisering.
- Det är politiken som ska sätta dagordningen och bestämma takten när det gäller konkurrensutsättning av kommunal verksamhet. Och det främsta skälet när det sker ska vara kvalitén, tyckte Björn Jansson (s).
Rädd för ökad press
Han var också rädd att ett införande av utmaningsrätt kommer att öka pressen på administrationen. Varje förfrågan måste ju utredas och då tas viktig tid från tjänstemännen ute på förvaltningarna.
Brittis Benzler (v) undrade varför Gotlands kommun ska ställa upp på företagens jakt efter nya möjligheter att tjäna pengar. Hon talade om exploatering av kommuninvånarna.
- Vi i mitt parti vill i stället värna om det samhälleliga. Självklart ska vi upphandla en del verksamhet, men det bör inte ske inom vård, skola och omsorg, sa hon.
"Borgerligt inneord"
Inger Harlevi höll med om att man ska värna om den kommunala verksamheten.
- Men det ska inte ske i skydd av ett monopol, sa hon.
Leif Dahlby (s) beskrev ordet utmaningsrätt som ett borgerligt inneord som nu kommit till Gotland.
- Ni ser konkurrensutsättning som mål, vi ser det som ett medel. Jag tycker man ska ha brukaren/medborgaren i centrum, inte privata företag, sa han.
Harriet Lihnell (mp) tyckte att hela debatten var tröttsam. Och hon undrade om det verkligen var någon som efterfrågade mer valfrihet.
- Vill man verkligen ha fler val? undrade hon.
Jenny Guteäng (m) gav svar direkt.
- Ja, jag vill ha ett val, sa hon.
- Jag vill inte att någon annan ska bestämma vilken skola mina barn ska gå i eller var mina föräldrar ska bo när de är gamla. Och till Brittis kan jag säga att mina barn som går i enskilda skolor inte är exploaterade!
Efter många och ideologiskt laddade inlägg röstades förslaget om att införa utmaningsrätt igenom. Röstetalet blev 36 för och 35 emot.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!