Vattenfall: "Markåtkomst avgörande för ny vindpark"

Vattenfall undersöker möjligheten att bygga en ny vindpark i ett 8 000 hektar stort område mellan Lojsta och Ardre. Men innan planerna kan realiseras måste man ta sig förbi en rad hinder. "Markåtkomsten är avgörande" säger projektledaren.

Tidigast om drygt tio år kan planerna på vindparken realiseras och innan dess måste en rad hinder övervinnas.

Tidigast om drygt tio år kan planerna på vindparken realiseras och innan dess måste en rad hinder övervinnas.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Gotland2021-11-16 07:01

Ska det bli tredje gången gillt för planerna på en större vindkraftspark på mellersta Gotland? Den här gången är det Vattenfall som vill bygga en anläggning inom ett 8 000 hektar stort område från Lojsta i väster till Ardre i öster.

För ungefär tio år sedan konkurrerade 02 Vindkompaniet och Triventus om markägarnas intresse, en dragkamp som det sistnämnda bolaget vann i ett projekt som gick under namnet Gaimald. Men planerna fullföljdes inte.

Fem år senare var det Nordisk vindkraft, numera Res, som ville tjäna pengar på vindarna på mellersta Gotland. Men också den gången stannade planerna på ritbordet. 

Det har också tidigare arbetats fram ett förslag om en ekonomisk uppgörelse med Försvarsmakten, för att bekosta flytt av utrustning i det fall vindkrafttorn skulle ha byggts i området.

Så trots att området i översiktsplanen utpekats som potentiellt intressant för vindkraft och att energikällan i fråga stadigt växt så har ännu ingen byggnation skett. Nu gör Vattenfall ett nytt försök:

– Vi undersöker möjligheterna, men allt är på ett tidigt stadium och det är stora utmaningar, säger Vattenfalls projektledare Elin Davidsson.

Hon uppger att man skickat ut information till alla berörda markägare, varav 70-talet, motsvarande ungefär hälften, kommit till möten.

– Markåtkomsten är förstås avgörande, säger Elin Davidsson om det första hindret som måste övervinnas.

För den ekonomiska kompensationen vill Vattenfall använda en modell där alla markägare som tar del i projektet och släpper fram undersökningar, alltså inte endast de på vars mark det i slutändan står ett torn, tar del av ersättning.

Försvarsmakten reser ofta invändningar mot ny vindkraft, hur tänker ni hantera det?

– Vi kommer att söka dialog med Försvarsmakten inom kort, svarar hon.

Inventeringar i området har visat på riklig förekomst av örn, hur ska den skyddas?

– Det är en viktig fråga. Där hoppas vi på tekniska lösningar, bland annat den kamerateknik som utvecklas i projektet "Örnkoll". Och inom kort lämnar vi också in en ansökan om att göra försök på Näsudden med svartmålat blad, säger Elin Davidsson.

För att projektet ska bli möjligt krävs också att den tredje elkabeln till Gotland byggts, vilket ju Svenska Kraftnät numera bejakar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!