En samlingsplats för flera friluftstrender

Alla gamla grusvägar och ko-stigar är en del av öns historia. Men kanske också framtiden. För gänget bakom nya cykelhandeln Vai vai är de skatter att söka efter.

Man kan haka på Ringmurens turer, eller fråga andra som vet bra platser. Men Vai vai-gänget ger några tips här också, som Furillen till exempel.

Man kan haka på Ringmurens turer, eller fråga andra som vet bra platser. Men Vai vai-gänget ger några tips här också, som Furillen till exempel.

Foto: Jonas Kullman/Vai vai Visby

Gotland2023-02-03 20:05

Som med så mycket annat trendigt så används ett engelskt begrepp: Gravel. Man kan nog lika gärna kalla det grusvägscykling, om man vill.

Är det verkligen något nytt då? Nej, men trendskapare måste inte alltid uppfinna cykelhjulet på nytt, det kan handla om att utveckla, modernisera och organisera.

Precis som med fenomenet trailrunning (eller ”stiglöpning” kanske?) handlar gravel om att komma bort från asfalten, bort från trafiken – men det får fortfarande gärna finnas någon slags väg att följa. Det kan kombineras med bike packing (kommer inte på nåt mer svenskt där) för den som vill vara borta ett tag.

– Gotland har historiskt varit en cykeldestination, jag gjorde det som barn på klassresa. Att det är platt ger bra förutsättningar, samtidigt är det varierat och vackert. Nu har vi dessutom trender som gravel och bike packing, det går hand i hand, allt har blivit lättare och man kan ta med ett tält utan att behöva kärra, förklarar cyklisten Teodor Malmborg.

undefined
S:t Olofsholm är en annan fin plats för gravel.

Han ligger bakom den kommande cykelbutiken Vai vai Visby, i ett medeltida packhus på S:t Hansgatan, tillsammans med vännerna Jonas Kullman och Andreas Phersson. Den sistnämnde var tidigare involverad i numera nedlagda Bikeoholic i Klintehamn.

– Det var verkligen ett resmål för oss, men när det inte gick bra ville Andreas göra något eget. Vi känner varandra från Åre. Jag och Jonas drev en pr-byrå där, med mycket outdoor, vi har alltid varit inbitna cyklister och ville göra något mer fysiskt. När den här lokalen dök upp var det som en katalysator för alla tre, berättar Teodor Malmborg.

Andreas Phersson sitter även i styrelsen för Ringmurens CK, så det finns en koppling till öns populära cykelklubb.

– Vi är ofta med på träningar och turer och hoppas det här kan bli en samlingspunkt för dem som delar intresset. Vi vill gärna gå in som partners i evenemang som Gotland 360 och Gotland gravel race. Men butiken har även den vanliga Visbyflanören som målgrupp, den måste vi locka in om det här ska bära sig året runt. Sedan backar vi upp med en e-handel, säger Teodor Malmborg.

undefined
Fårö funkar, om man har tålamod med grindarna.

Det finns som sagt flera närliggande trender till gravel, vilket också kan bredda kundkretsen. Något för ”spårlöparna” kan till exempel finnas i utbudet.

– Sedan tänker jag att vi har lite kök och sånt också, som angränsar till vandring, säger Jonas Kullman.

– Och discgolfen har också blivit stor på Gotland, utan att det finns så mycket utrustning att köpa, menar Teodor Malmborg.

Han lägger till att man planerar att hyra ut vissa saker, liksom att erbjuda tips.

– Vi tänker absolut vara någon slags guide, men då måste man vara uppdaterad, så man inte stöter sig med markägare, fotgängare eller andra.

undefined
Gravel-cykling på Fårö.

Apropå tips – var ska man då börja, om man blir intresserad av det här med gravel? Vai vai-gängets första råd är inte en plats, utan ett sammanhang.

– Ringmuren CK är väldigt bra, de har lätta rides för alla och är alltid måna om att anpassa tempot.

Gällande cykel är det inte säkert att dyra nyinköp behövs.

– Det beror på, men det går att cykla grus med en vanlig hoj. Kanske att man bara byter till lite grövre däck, som inte lika lätt får punka, tänker Jonas Kullman.

Om du själv vill hitta en rutt som passar tipsas det om digitala tjänster som Grusvägskartan online eller Strava.

– Allt fler börjar leta sig bort från asfalten, det är ju inte så roligt med all trafik, summerar Jonas Kullman.

Bästa gravel-ställena

Gänget bakom Vai vai Visby bjuder på några bra orter/platser för gruscykling, trailrunning, och dylikt.

1) Stenkusten. ”Där stör man varken vandrare eller bilister”.

2) Fårö. ”Fantastiskt, men det är en del grindar man ska igenom”.

3) Furillen. ”Perfekt med familjen, man kan avbryta när det behövs”.

4) Lojsta Hed. ”Också fantastiskt fint”.

5) Östkustleden. ”Man cyklar nya leden helt enkelt”.

6) Tofta skjutfält. ”Kul med lite kuperat, men var noggrann med Försvarets regler”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!