Längre väntan för patienterna
Hälften av hyrläkarna ska bort från öns vårdcentraler.Slite och Hemse drabbas hårdast när två läkare försvinner från Gotland.- Vårdcentralerna i Hemse och Klinte kommer att få utnyttja varandras personal så att vi får ett mer effektivt utnyttjande av personalen, säger sjukvårdsdirektör Ann-Kristin Kullberg.
Foto:
- Det blir längre väntetider och vissa patienter blir utan läkarbesök, fler kommer också att få åka till vårdcentralerna i Visby för vård, säger han.
Kommunen vill miljonspara
Hårdare sållning och längre väntetider väntar samtliga som vill komma till vårdcentralerna framöver. Den hårdare sållningen av patienter innebär att en så kallad medicinsk överprövning införs.
- Personer med enklare åkommor som hosta, snuva och halsont utan feber kommer inte att få träffa en läkare, även om de vill det, säger Hans Brandström.
Gotlands kommun vill spara en miljon kronor genom att kalla in färre hyrläkare, det innebär en halvering av utgifterna till inhyrda doktorer men också att flera vårdcentraler inte längre klarar vårdgarantin. Många patienter kommer nu att behöva vänta längre än sju dagar på att träffa en läkare.
Försämrad säkerhet
Primärvårdschefen ställer sig kritisk och varnar för en försämrad säkerhet för patienterna. Såväl läkarna som sjuksköterskorna i primärvården kommer att få jobba hårdare när hälften av hyrläkarna ska bort.
- Ökad stress hos all personal betyder större risk för missöden, stressade människor gör fler misstag, säger Hans Brandström.
Väntan på intyg
En ytterligare konsekvens av Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut är att primärvårdens patienter inte alltid kan räkna med att komma till den vårdcentral som valts i vårdvalet.
I Slite och Hemse innebär det att de som bedöms friska nog ibland får resa till Visby för att träffa en läkare där i stället.
- De som behöver intyg av olika slag kommer också att få vänta längre än i dag. Det kan röra sig om läkarintyg för körkort och sådant som ska in till försäkringsbolag, säger primärvårdschefen.
Vårdcentralernas chefer kommer också fråntas befogenheter att kalla in hyrläkare, alla sådana beslut flyttas till primärvårdschefens bord.
Skenande kostnader
- Jag tycker att kostnaderna har skenat iväg. Deras tjänster ska utnyttjas bättre, är de här så ska de jobba helt enkelt, säger Per-Olof Jakobsson (c), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Nämndens beslut antogs med minsta möjliga marginal, sju var för och sex emot. Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!