Långsammare överfarter att vänta

Under kvällen har Trafikverkets representanter mött gotländska beslutsfattare om färjetrafikupphandlingen.

Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm besöker Gotland för att prata färjeupphandling med representanter från regionen, länsstyrelsen, med flera.

Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm besöker Gotland för att prata färjeupphandling med representanter från regionen, länsstyrelsen, med flera.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2013-01-23 19:58

Klockan 20 inleddes en presskonferens i anslutning till det genomförda mötet. Här är en sammanfattning från presskonferensen på Visby Hotell.


På mötet har deltagit Gunnar Malm (generaldirektör), Christer Agerback (styrgruppens ordförande i projektet), Johan Holmér (avtalschef) från Trafikverket; Cecilia Schelin Seidegård (landshövding) för Länsstyrelsen; Per Lindskog (regiondirektör) för Region Gotland, samt företrädare för samtliga partier i regionfullmäktige.

På presskonferensen deltog bland annat Gunnar Malm, som leder presskonferensen, Christer Agerback och regionstyrelsens ordförande Åke Svensson.

Här följer du vad som sades.

 - Man kan inte få allt man begär.
Så inledde Gunnar Malm presskonferensen.

Han slog fast att minimun är två dubbelturer per dygn på norra linjen, en dubbeltur på södra linjen. Men:
- Vi vill titta på båda alternativen Västervik och Oskarshamn, säger Gunnar Malm.

Men medan Gotlandsståndpunkterna säger att det minst ska vara dagens hastighet så är generaldirektören tydlig med att det blir inte samma överfartstider som idag. Inte ens - vilket varit ett kompromissalternativ - i bastrafiken.

- Vi anser att att detta är vad som ryms inom ramen för de förutsättningar vi har att röra oss med.


Trafikverket har tittat på fyra olika alternativ. Men bedömer just nu att det INTE blir som idag - med vändande turer på 28 knop. Inte heller bara lägre hastighet på 22 knop.
Det som Trafikverket förordar är:
Differentierad hastighet: 22, 24 eller 18 knop.

Det blir heller ingen förlängning av nuvarande avtal. Trafikverket kör vidare på den inslagna linjen att upphandla ett långt avtal. Förfrågningsunderlag ska ut redan i mars 2013.
Anbudstid 5-6 månader.
Start nya avtalet 1 februari 2017.

Ni föreslår alltså sänkt hastighet på alla turer, även om farten varierar. Och ni är inte villiga att förlänga nuvarande avtal. Har ni inte lyssnat alls på Gotlandsupproret och de gotländska ståndpunkterna?

- Vi har lyssnat, säger Gunnar Malm, men min utgångspunkt är funktionskraven framför allt - att det ska bli lägre kostnader och bättre ur miljösynpunkt.

Enligt Gunnar Malm så finns det ett direkt samband mellan fart och priser:
- Dagens alternativ skulle leda till mycket stora kostnadsökningar

Blir det lägre priser?

- Vi säger ingenting i det här läget om biljettpriser, men det jag kan säga är att förutsättningen för lägre priser är lägre fart.

Statligt ägda färjor?
- Det är ett intressant alternativ, men fortfarande är en traditionell upphandling vårt huvudalternativ.

Åke Svensson, vad tycker du om det här?
- Som ni ser är tidsramen väldigt tajt. Jag konstaterar att vi politiker gjorde inte vågen när vi hörde det här.
- Men vi vet att trafikverket har de medel att röra sig med som de får från staten - det är en politisk fråga. Vi konstaterar att det inte finns någon vilja att satsa på vår trafik från politiskt håll.
Han fortsätter:
- Vi har trafikråd nästa vecka och har mycket att samla upp, men det kan jag säga redan nu att vi ställer oss inte bakom det här förslaget.

Vad är det framför allt som du är missnöjd med?
- Det här förslaget innebär sänkt fart utan att det finns någon garanti ändå för sänkta priser. Då får vi alltså ingenting, det här är ju väldigt långt ifrån vad vi vill.

Sammanfattning av Trafikverkets ställningstagande, som framfördes nu ikväll:

* Alla färjor går långsammare än de gör idag. Farten kan variera mellan olika hastighet: 22, 24 eller 18 knop.

* Istället för vändande turer mötande turer (båtarna startar samtidigt från varje håll). Det ska kunna ge bättre turtäthet och möjlighet att resa och återvända över dagen.
* Två fastlandshamnar. Antingen Oskarshamn eller Västervik. Båda alternativen är öppna.
* Ingen förlängning av dagens avtal. Redan om två veckor tas slutgiltigt beslut så att förfrågningsunderlag kan gå ut i mars. Både kommersiellt ägda färjor och statligt ägda är möjliga. Avgörande blir om det kommer in konkurrerande anbud eller inte.
* Trafikverket säger inget om biljettpriserna, men lovar att om dagens upplägg skulle fortsätta skulle priserna behöva höjas mycket kraftigt.
* Trafikverket sätter stort fokus på en konkurrensutsättning av trafiken.

Trafikverket har övervägt fyra alternativ:
Vändande trafik med fast fart 28 knop, vändande trafik med fast fart 22 knop, vändande trafik med fast fart 26 knop men med sämre kapacitet, mötande trafik med fast fart 22 knop, samt
mötande trafik med varierande fart.

De båda första alternativen avfärdas helt. Det sista förordas.


Presskonferensen är slut. (20.30).

Trafikverkets generaldirektör är den som fattar det slutgiltiga beslutet, men i och med presentationen ikväll har verket presenterat dess ställningstagande i stora drag.

Dagens färjetrafik med 28 knops fartygsfart ska ersättas av varierande hastigheter på olika linjer.

Den sänkta farten ska sänka koldioxidustläppen från 44 500 ton/år till 27 200 ton per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om