Prognosen: Så stor är Gotlands befolkning år 2070

Enligt en ny befolkningsprognos från Statistiska centralbyrån dröjer det många år innan Gotland har 65 000 invånare. Prognosen visar också att antalet äldre personer kommer att öka kraftigt de kommande decennierna.

De kommande decennierna kommer Gotlands befolkning att öka, åtminstone om Statistiska centralbyrån får rätt i sin senaste prognos. År 2070 har Gotland strax över 67 000 invånare, enligt prognosen.

De kommande decennierna kommer Gotlands befolkning att öka, åtminstone om Statistiska centralbyrån får rätt i sin senaste prognos. År 2070 har Gotland strax över 67 000 invånare, enligt prognosen.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2024-07-02 05:30

Nyheten i korthet

  • Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) kommer Gotlands befolkning inte att nå 65 000 förrän mitten av 2050-talet.
  • Befolkningsprognosen visar också att antalet äldre invånare kommer att öka kraftigt de kommande decennierna, vilket kan skapa ekonomiska utmaningar för regionen.
  • Regionstyrelsens ordförande, Meit Fohlin, betonar vikten av att skapa förutsättningar för människor att bo och arbeta på ön, samt att omforma Gotlands image från turistdestination till en attraktiv plats att bo på.

Sedan 2020 tar Statistiska centralbyrån, SCB, fram så kallade befolkningsframskrivningar. Det är en typ av prognos med syfte att försöka ge en bild av hur den framtida befolkningsutvecklingen kan komma att se ut, både nationellt och regionalt.

För några veckor sedan släppte myndigheten sin senaste befolkningsframskrivning. Den sträcker sig huvudsakligen fram till år 2040, men i statistiken finns även prognoser för hur befolkningen kan komma att se ut ända fram till år 2070. 

Enligt SCB:s prognos kommer Gotlands befolkning att öka de kommande åren, men inte i speciellt hög takt. Region Gotland har tidigare haft ett uttalat mål att Gotland ska ha 65 000 invånare år 2025, men enligt den nya prognosen dröjer det ända fram till mitten av 2050-talet innan det målet nås. 

undefined
Region Gotland har ett mål om att bli 65 000 invånare, men enligt SCB:s senaste prognos kommer det att dröja till mitten av 2050-talet innan det målet nås.

År 2030 kommer det att bo strax under 62 200 på Gotland, enligt prognosen. Tio år senare, vid 2040, så har befolkningen ökat till strax över 63 000 personer. Vid den aktuella prognosens slut år 2070 kan Gotland ha en befolkning på totalt 67 069 personer. 

– Min spontana reaktion är ju att det är bra att vi ser ut att ha en positiv befolkningsutveckling, men att det går lite för sakta. Vi har ju satt upp ett mål om att vara 65 000 tidigare än den här prognosen visar, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).

undefined
"Min spontana reaktion är ju att det är bra att vi ser ut att ha en positiv befolkningsutveckling, men att det går lite för sakta", säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin om SCB:s senaste befolkningsframskrivning.

SCB:s befolkningsframskrivningar tar inte hänsyn till eventuella insatser som regioner och kommuner gör för att öka sin befolkning, och det är just den typen av insatser som Meit Fohlin menar att det är viktigt att Gotland jobbar med. 

– Det viktiga med de här befolkningsmålen är inte storleksordningen på dem, utan att vi tillsammans med målen också har tillräckliga insatser för att öka befolkningen på Gotland. Där handlar det främst om att skapa förutsättningar för att bo, leva och verka här på ön.

Något som är väldigt tydligt i SCB:s statistik är att antalet äldre invånare på Gotland kommer att öka kraftigt de kommande decennierna. Mellan 2024 och 2070 kommer antalet personer som är 70 år och äldre enligt prognosen att öka med nästan 37 procent. Under samma period så kommer antalet personer som är över 100 år att öka med över 600 procent. 

undefined
Gotlands befolkning blir allt äldre, och enligt SCB:s prognos kommer antalet personer som är 70 år och äldre att öka med 36 procent mellan åren 2024 och 2070.

Just det här är enligt Meit Fohlin ett av de stora problemen när man ser på befolkningsutvecklingen.

– Det här är inte ett isolerat problem för Gotland, utan befolkningen blir allt äldre både i Sverige och i hela Europa. Det som blir problemet med det är att antalet personer i arbetsför ålder inte ökar lika snabbt, och det är ju dem som ska finansiera välfärden. Det blir alltså väldigt dyrt, i och med att skattekraften blir låg för alla som ska försörjas. Vi skulle behöva bli fler både i Sverige och här på Gotland, och i nuläget blir vi inte det.

Samtidigt som prognosen tyder på att befolkningen kommer att bestå av allt fler äldre, så ökar inte barnafödandet ens i närheten av samma takt. 

– Det skulle behöva födas fler barn, men det hänger ju ihop med att vi behöver fler i arbetsför ålder, för de är ofta också i barnafödande-ålder, säger Meit Fohlin.

undefined
För att bli fler invånare på Gotland menar Meit Fohlin att regionen måste tänka om gällande sin kommunikation. "Det finns en inriktning i vår kommunikation att Gotland är en plats för turister och besök, och enligt mig kommuniceras det för lite om att Gotland är en fantastisk plats att bo och leva på", säger hon.

Så vad ska man då göra för att skriva om den framtidsprognos som syns i SCB:s befolkningsframskrivningar? Enligt Meit Fohlin handlar det bland annat om att ändra sättet som Gotland ofta framställs.

– Det finns en inriktning i vår kommunikation att Gotland är en plats för turister och besök, och enligt mig kommuniceras det för lite om att Gotland är en fantastisk plats att bo och leva på.

Hon fortsätter:

– Det vi vet är att Gotland ligger högt i attraktionskraft för dem i arbetsför ålder, och många funderar på Gotland som en plats där man kan tänka sig att bo. Det måste vi utnyttja, och vi jag tycker att vi måste prata mer om hur vi ska göra det. 

undefined
Enligt Meit Fohlin behöver Gotland, och Sverige i stort, få fler invånare, och då allra helst personer i arbetsför ålder.

Det är dock inte bara de som kan tänka sig att flytta hit som det behöver satsas mer på, menar Meit Fohlin.

– Vi måste också satsa ännu mer på dem som redan bor och lever här. Det ska finnas schyssta lekplatser, hög kvalitet på skola och förskola, det måste finnas fritidssysselsättningar och ett tryggt samhälle. 

Hur stor utmaning är bostadsbristen när det gäller Gotlands befolkningsutveckling framåt?

– Det är en stor utmaning. Där gäller det att hitta lösningar på alla möjliga sätt. Man måste ha råd att flytta hit och ta det där jobbet man vill ha, och då gäller det att Gotland kan erbjuda dels en stor mängd bostäder, och dels många olika typer av bostäder. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!