Långt över förväntan för testprojektet

Målet var att samla in 15 000 liter frityrolja för att omvandla till biogas. Det har blivit mycket mer än så.

Simon Kanellos är projektledare och han är glad över att man slagit målet dubbelt upp. "Men det finns mer att göra", säger han.

Simon Kanellos är projektledare och han är glad över att man slagit målet dubbelt upp. "Men det finns mer att göra", säger han.

Foto: Edvin Högdal

Gotland2022-12-28 10:03

I våras anställdes Simon Kanellos som projektledare i Tillväxt Gotland för att leda testet att samla in använd frityrolja från Gotlands restauranger. Oljan körs till biogasanläggningen i Bro, där den är ett viktigt tillskott i produktionen av biogas.

När Kanellos nu summerar projektet har han fina siffror att visa upp:

– Vi har samlat in ungefär 23 000 liter olja, så det är mer än vad vi hade som målsättning.

Men trots det är han inte helt nöjd.

– För två år sedan såldes det 100 000 liter olja från grossister till restauranger på Gotland. Det finns mycket kvar att hämta. Och kunde vi komma upp i de nivåerna på insamlad olja skulle det verkligen betyda mycket för biogasanläggningen också. Frityroljan är energirik och lämpar sig väl att göra biogas av, säger han.

Projektet har finansierats med EU-medel genom Energimyndigheten och har kommit till på initiativ av Gotlands Krögarförening. Tack vare att man får betalt för den olja man bidrar med till biogas så har kostnaderna för projektet varit små. Räknar man bort Simon Kanellos lön har man gjort ett plusresultat.

En förutsättning för att projektet har kunnat lyckas är samarbetet med grossisten Keges och budfirman Tobbes Bud. Keges har hämtat olja från restauranger på redan inplanerade rutter, och kör dessutom med gasdrivna fordon. Tobbes Bud har hämtat olja från restaurang Surfers och McDonalds som båda bidrar med väldigt mycket olja.

– Ur miljöhänsyn har det verkligen varit bra. I och med att Keges hämtar när de ändå ska leverera saker blir det inga extrakörningar, säger Simon Kanellos.

Projektet är inte bara bra för miljön, det gynnar även restaurangerna som på ett smidigt, och billigt, sätt blir av med den olja de annars skulle ordna med själva och dessutom betala en avgift för.

Nu hoppas Simon Kanellos inte bara på en fortsättning utan även på att projektet kan växla upp och hämta större mängder olja på ett ännu smidigare sätt. Samtal förs med Region Gotland om ett samarbete.

– Vi har väldigt bra diskussioner, men inget är riktigt klart ännu. Vi hoppas bland annat att vi ska kunna lämna olja på Återvinningscentralen i Visby framöver, säger Simon Kanellos.

– Vi skulle också behöva få några kronor över så att det finns några timmar på Tillväxt Gotland att jobba med projektet löpande och få det att lyfta en nivå till nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!