Lännaelever i handfast möte med bygdens historia
Alla känner till Spillings-skatten. Men kom det sig att den hamnade där?Hur såg det ut häromkring Bogeviken på vikingatiden?Den här veckan får elever från Lännaskolan i Slite delta i utgrävningar som kan komma att berätta mer om den handelsplats som fanns här på vikingatiden.
Birgitta Jakobsson och Linda Karlsson, som båda går i nian på Lännaskolan, fantiserar kring vem den där människan är som de håller på att lyfta fram med små spadar och penslar. Kraniet har kommit i dagen, ett armben och en bit av benet likaså, men än går det inte att se om det är en kvinna eller en man som ligger här i graven.
- Det behöver ju inte vara en Boge-bo. Kanske är det en pygmé..., fortsätter de och skrattar.
Länna-tjejernas funderingar är inte så tokiga. Anledningen till att arkeologerna Johan Holm och Per Widerström har fått länsstyrelsens tillstånd att gräva ut den här graven är att man vill ta reda på vilka det var som begravdes här på gravfältet vid Vikhagen intill Laxares gård i Boge.
I dag ligger gravfältet mitt inne i skogen, ett par hundra meter från Bogevikens västra sida, men då, på vikingatiden, sköt det ut som en smal holme i den livligt trafikerade Bogeviken.
Fler gravar upptäcks
Om gravarna visar sig innehålla både mans- och kvinnogravar med typiskt gotländska dosformade spännen, då är det här ett gravfält för lokalbefolkningen. Men om det mest finns mansgravar här och om de spännen som hittas är ovala spännbucklor, då är det förmodligen ett gravfält där hitresta handelsmän har låtit begrava sina döda.
Gravfältet vid Vikhagen är sparsamt inventerat. Bortsett från plundrare så har det heller aldrig varit någon här och grävt. Länna-eleverna och en prao från Västerås tar sig alltså an en utgrävning som kan ha något helt nytt att berätta. På utgrävningens tredje dag har man kunnat konstatera att gravfältet förmodligen innehåller långt fler gravar än vad som tidigare har varit känt. I utkanten av det stenröse som man gav sig i kast med hittade man ytterligare en flatmarksgrav med brända benrester. Hur många sådana gravar som finns här omkring kan man bara gissa.
Energikick
André Norlander tycker att det har varit väldigt spännande dagar. Han står vid jordsållen och tittar noga igenom det som finns kvar på gallret sedan jorden sållats bort. Förutom brända benbitar har han hittat ett litet bronsföremål.
Linda Karlsson och Birgitta Jakobsson, som penslar fram kraniet tillsammans med Sanne Veho, som är prao-elev från Västerås, är lika entusiastiska:
- Det blir värsta energikicken när man hittar någonting, säger Linda.
Att ta in skolelever i utgrävningsarbetet är ännu ett led i att öppna upp utgrävningarna omkring Spillings för allmänheten. Per Widerström, som har grävt på Spilling sedan år 2000 tycker att det är viktigt att det som grävs fram också förmedlas till de som bor häromkring. Hela arbetet ska präglas av öppenhet och tillgänglighet.
Häftig historisk plats
- Jag tycker att det verkar som om Sliteborna har en ganska dålig hembygdskänsla. Den är starkare på andra håll på Gotland. Men Slite är en av Gotlands och Sveriges absolut häftigaste historiska platser! Det har grävts upp mycket här omkring Bogeviken.
Fynden har skickats iväg och arkeologerna har mest presenterat sina resultat som ganska svårlästa rapporter. Det här vill Per Widerström och hans kolleger ändra på. Det som man kommer fram till här, det vill man också presentera för bygden och andra intresserade på ett mycket lättillgängligt sätt.
Utgrävning förstör graven
- Folk är verkligen intresserade och vi måste möta det intresset, förklarar Per Widerström.
Den grav som Länna-eleverna arbetar med är den enda som man kommer att gräva ut på gravfältet i det här projektet. Länsstyrelsen är återhållsam med tillstånd till sådana utgrävningar. Per Widerström och Johan Holm tycker att det är riktigt:
- Om det inte uppenbart gynnar forskningen så ska man inte gräva ut en grav. När man gräver ut graven så förstör man den, säger Johan Holm.
Men de kommer att arbeta vidare med området här intill Bogeviken åtminstone två säsonger till. I år ska man gräva vidare omkring boplatsen vid Spillings, sedan har man fått medel till en marinundersökning i Bogeviken för att ta reda på om det finns några lämningar efter anläggningar som kan berätta om den handelsplats som Bogeviken en gång var.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!