Lännaskolans elever<br>vill påverka själva

Allt ifrån skolans totalekonomi till busstider, rasters längd och skolsköterskans närvaro diskuterades när Lännaskolan i Slite arrangerade sitt elevforum.

Gotland2006-03-29 06:00
Initiativet hade tagits av skolans elevråd och syftet var att stärka elevernas delaktighet och intresse för frågor som berör skolans innehåll och utformning.

Elevforumet var förlagt till Församlingshemmet. En svarspanel bestående av lärare, rektorer, elevrådsrepresentanter samt skolans kontaktpolitiker Jan Lindell, (fp), besvarade och diskuterade de frågor och områden som eleverna vill ta upp till debatt och genomlysning.
I panelen ingick Irene Johansson, Hugo Birgersson, Axel Risinger Liljegren, Eric Wahnström, Jan Lindell, Bernd Melich, Ingrid Barth, Sten Sandberg, Mikael Svensson och Anna-Lena Ahnell.
Elever från årskurserna 6-9 ingående i arbetslag Sokrates fanns på plats i den välfyllda lokalen.
- Men det är inte bara skolfrågor som tas upp, Det handlar om elevernas vardag på norra Gotland, framhöll läraren Mikael Svensson, ingående i panelen. Tanken är att ställa politiker och lärare mot väggen om ungdomars situation.
Vid Lännaskolan var det för drygt en vecka sedan en sittstrejk i protest mot reglerna för mobiler och mp3-spelare. Nu skulle det därför också handla om demokrati och delaktighet - och regler.

"Rolighetspengar"
De ämnesområden som debatterades var såväl av övergripande art som mera detaljerade. Pengar till utflykter undrades det om.
- Det finns inga speciella "rolighetspengar", konstaterade läraren Anna-Lena Ahnell. Vi får en summa pengar till varje barn. Det ska räcka till lärare etc.
Från skolsidan framhölls också att skadegörelse medför kostnader som dras från totalsumman och då förstås ger mindre till andra aktiviteter. Pengar tänkta till böcker fick exempelvis ianspråktas för att bekosta reparationen av en trasig dörr.
- Alla kan hjälpa till genom att vara mer rädd om skolans material. En tömd brandsläckare kostar tusen spänn. Är ni rädda om grejerna har vi mer pengar till roliga saker som utflykter.
Varför är inte skolsköterskan här varje dag, undrade eleverna.
Svaret var att det finns uträknat hur många elever som erfordras för att ha en sköterska, eller för den delen en vaktmästare, på heltid, det vill säga 40 timmar per vecka.
- Lännaskolan är för liten. Och när en del väljer att flytta skolgången till stan blir det änne mindre elevantal. Urtrist, menade rektorn Sten Sandberg.
Panelens ordförande Bernd Melich var nöjd med elevforumet:
- En eloge, ni gör det här på ett fint och demokratiskt sätt. Det kommer att ge resultat.
Meningen är att elevforumet skall gå vidare i diskussioner och reflektioner i skolrådet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om