20.12 på fredagskvällen kom larmet - Visby ringmur hade rasat. Ett tio meter brett och sju meter högt område av muren strax norr om Österport hade rasat ner i Östergravar.
Räddningstjänsten var snabbt på plats och spärrade av området. Inger person kom till skada, men området kommer att vara avspärrat ytterligare en tid.
Idag, lördag, gick många lördagsflanörer förbi området för att själva kunna se kollapsen. Flera fotograferade rasmassorna.
- Det känns nästan overkligt. Jag hoppas att det går att laga på ett fint sätt så att det inte syns, säger Jan K Elofsson, på besök från fastlandet.
Riksantikvarie Inger Liliequist på Riksantikvarieämbetet håller med. Själv fick hon samtal direkt efter raset, från sin egen personal på Gotland.
- Jag har inte sett det själv. Men jag har förstått att det inte är bra, säger Inger Liliequist.
Visby ringmur ägs av Region Gotland, men förvaltas av staten - det vill säga av Riksantikvarieämbetet.
Riksantkvarieämbetet har i sin tur ett avtal med länsmuseet på Gotland, som ansvarar för tillsynen.
Enligt Inger Liliequist är det därför länsmuseet som har ansvar för att muren hålls i bra skick och att inga sådana här saker ska kunna hända.
- Givetvis har vi alla tre parter ett ansvar. Men den kontinuerliga översynen har länsmuseet. De borde naturligtvis ha uppmärksammat det här, säger Inger Liliequist.
Hon håller visserligen med om att det inte går att förutse en sådan här händelse, som att en stor bit av muren kollapsar.
- Men de har som sagt ansvar för tillsynen, säger Inger Liliequist.
I början av veckan ska regionen, Riksantikvarieämbetet och länsmuseet träffas för att gå igenom vad som har hänt och försöka ta reda på orsaken bakom raset.
Målet är i alla fall enligt Inger Liliequist att laga den delen av muren som rasat.
- Ringmuren är en ruin. En sådan lagar man inte hur som helst. Det går inte att bygga upp i exakt samma stil.
Men vem som ska bekosta reparationen återstår att se.
Gun Westholm, förste antikvarie på länsmuseet, säger till Gotlands Allehanda, att raset borde bli en väckarklocka för Riksantikvarieämbetet och att mer pengar måste skjutas till från den för att underhållet ska kunna skötas på ett tillfredsställande sätt.
Gun Westholm menar att länsmuseet inte själv har medel att ansvara för underhållet av muren.
Inger Liliequist säger dock att det när det gäller kostnaden för reparationen av den kollapsade delen av muren, måste de tre parterna diskutera det.
- Ägarna har också del i detta. Det är allvarligt att det här har hänt och det måste vi gå igenom noggrant. Vem som i slutändan måste betala får vi diskutera, säger Inger Liliequist.
- Men nu är det viktigt att vi diskuterar vad som har hänt, så att det inte händer igen. Det är en allvarlig olycka och ren tur att ingen kom till skada.
Helagotland.se har förgäves sökt Gun Westholm för en kommentar.