Länsstyrelsen gjorde rätt som inte rev upp Max Hanssons dispens

Justitieombudsmannen (JO) finner inga skäl att kritisera den nuvarande länsledningen på Gotland för att man inte har ändrat det beslut om strandskyddsdispens, som fick förre landshövdingen Marianne Samuelsson att avgå, sommaren 2009.

gotland2010-10-27 04:00
JO konstaterar att beslutet redan hade vunnit laga kraft och att Max Hansson, som fick dispens från strandskyddsreglerna, redan hade påbörjat byggarbetena. Enligt JO gjorde länsstyrelsen rätt i att inte ändra beslutet, "eftersom gynnande förvaltningsbeslut endast får ändras i undantagsfall".
Med det menas att en myndighet inte utan vidare kan gå in och plötsligt ändra ett tidigare meddelat beslut. Om det gäller så kallat gynnande förvaltningsbeslut, talar hänsynen till den enskilde medborgarens trygghet och rättssäkerhet för att beslutet inte får ändras.
Den enskilde, i det här fallet Max Hansson, ska alltså kunna förlita sig på att beslutet består och kunna inrätta sig efter detta.

Vill vända blad
- Det var framför allt mitt beslut att inte riva upp det ärendet, som då gick till JO. Det känns väldigt skönt att JO gjorde exakt samma bedömning som jag. Det är min enda kommentar. Sedan hoppas jag att det här går till historien nu - att vi vänder blad och går vidare, säger Cecilia Schelin Seidegård, nuvarande landshövding.
Länsstyrelsen på Gotland och dåvarande landshövdingen Marianne Samuelsson anmäldes till JO under sommaren 2009. Anmälaren menade att länsstyrelsen hade agerat i strid med lagar och regler då undantag från strandskydd hade medgetts vissa personer, bland annat Max Hansson, med hänvisning till att de som privatpersoner är betydelsefulla medborgare. Anmälaren hänvisade till uttalanden i en bandupptagning som hade sänts i Radio Gotland, samt framförde att landshövdingen hade brutit mot grundlagens bestämmelser om allas likhet inför lagen.
JO tog del av länsstyrelsens beslut den 15 juli 2009. Det var landshövding Marianne Samuelsson som beslutade i ärendet.
Samtidigt framkom att Naturvårdsverket hade överklagat länsstyrelsens beslut till miljödomstolen och att åklagarmyndigheten hade beslutat att inte inleda förundersökning rörande bland annat tjänstefel i anslutning till det aktuella ärendet.
Ärendet skrevs av hos JO i november 2009, bland annat med hänvisning till att länsstyrelsens beslut hade överklagats och till att Marianne Samuelsson som en följd av de beskrivna händelserna hade fått lämna sitt uppdrag som landshövding.
Den 24 februari 2010 avslog miljödomstolen Naturvårdsverkets överklagande av länsstyrelsens beslut.
Anmälaren skickade i augusti 2010 in en skrivelse till JO om länsstyrelsens fortsatta hantering av frågor rörande utförda åtgärder på Max Hanssons fastighet och ifrågasatte varför länsstyrelsens nya ledning inte beivrade "tillståndslösa byggen på Max Hanssons fastighet".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om