Nya Natura 2000-områden kan påverka vindkraftsplaner

Länsstyrelsen föreslår att stora delar av öns kust ska bli Natura 2000-område för fåglar, vilket skulle förändra förutsättningarna för utbyggnad av vindkraft till havs.

Så här ser länsstyrelsens karta över de föreslagna Natura 2000-områdena ut. Den omfattar hela östkusten, havet runt Karlsöarna och Gotska Sandön.

Så här ser länsstyrelsens karta över de föreslagna Natura 2000-områdena ut. Den omfattar hela östkusten, havet runt Karlsöarna och Gotska Sandön.

Foto: Karta: ESRI Inc, Länsstyrelsen i Gotlands län

Gotland2022-05-17 12:15

Sverige gör inte tillräckligt för att skydda fåglarna och deras livsmiljöer, anser EU. Förra året fick således landets länsstyrelser i uppdrag att föreslå nya Natura 2000-områden för "fåglar i marina miljöer". Nu har Länsstyrelsen på Gotland presenterat sina: Gotlands östra kust från norra Fårö till Sundre, havet runt Karlsöarna från Västergarns utholme till Näsudden, samt Salvorev mellan Gotska Sandön och Fårö.

– Gotland har unika fågelmiljöer och hit söker sig fåglar under alla tider på året. Flera hotade arter har vintertid en mycket stor andel av sin population i vattnen runt Gotland och därför bedömer vi att dessa områden ska vara med i Natura 2000-nätverket, säger Anna-Lena Fritz, chef för länsstyrelsens naturvårdsenhet, i ett pressmeddelande.

Där konstateras också att de "föreslagna områdena berör olika former av riksintressen och platser som föreslagits för vindkraftsetablering". Till saken hör att det finns begränsade möjligheter att bygga vindkraftverk inom Natura 2000-områden. Med andra ord kan förslagen – om de blir verklighet – lägga krokben för planerad vindkraft till havs.

– De vindkraftsplaner som vi vet berörs är de närmare land [på östkusten] som Region Gotland pekat ut i sitt förslag till översiktsplan. De större vindkraftparkerna längre ut till havs skulle däremot hamna utanför området. Sedan måste man komma ihåg att en bedömning utifrån Natura 2000-reglerna kan behöva göras även om verksamheten ligger utanför området, säger Anna-Lena Fritz när GT ber henne att utveckla.

Hon betonar att detta alltjämt är ett pågående arbete och att det därför kan vara svårt att säga exakt hur vindkraftsutbyggnaden kan komma att påverkas.  

– Vi vet att det är många ansökningar på väg, men inte hur de kommer att vara utformade. Därför uppmuntrar vi alla berörda att komma in med synpunkter till oss, så att vi får en bättre bild av vad som är på gång. Och det gäller inte bara vindkraftbranschen. Det kan ju också finnas andra verksamheter som har intressen inom områdena, säger Anna-Lena Fritz.

I augusti kommer länsstyrelsen att redovisa för Naturvårdsverket vad man kommit fram till. Och förslagen på de nya Natura 2000-områdena runt kusten kommer att vara just det: förslag. Sista ordet i frågan har regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!