Länsstyrelsen granskar omtalat alkoholbeslut

Länsstyrelsen kommer att granska kommunalrådet Åke Svenssons beslut att bara ge en varning och inte dra in serveringstillståndet för en krog på södra Gotland efter brott mot alkohollagen.

Gotland2006-01-20 06:00
- Vi har beslutat att göra tillsyn av ärendet och granska kommunens hantering utifrån alkohollagen, säger Ulf Linnerhed, alkoholhandläggare vid länsstyrelsen på Gotland.
Det var vid en anonym inspektion på krogen som kommunens kontrollanter noterade flera brott mot alkohollagen. Kommunens alkoholhandläggare Jörgen Wiss föreslog att krogens serveringstillstånd skulle dras in, men Åke Svensson, s, som beslutade i ärendet, var av annan åsikt.
Visserligen, menade Åke Svensson, hade fel begåtts, men det fanns särskilda skäl för att låta krogen få fortsätta att servera alkohol. Bland annat anfördes näringspolitiska skäl och att ett indraget tillstånd skulle betyda att arbetstillfällen skulle försvinna. Beslutet att låta krogen slippa undan med en varning av detta skäl har väckt uppmärksamhet och kritiserats från bland annat länsstyrelsen.

Kan överklagas
Det är kommunen som svarar för tillsyn och beslut i alkoholpolitiska frågor. Beslut och åtgärd enligt alkohollagen är frågor som kommunstyrelsen har delegerat till Åke Svensson, s, och Eva Nypelius, c. Nu har länsstyrelsen, som har tillsyn över kommunen enligt alkohollagstiftningen, beslutat om tillsyn av kommunens hantering av ärendet.
- Beslutet, i detta fall en varning, kan överklagas av bolaget till länsrätten, men vid en överklagan prövas bara kommunens beslut om att meddela varning och kan såldes inte leda till en mer ingripande åtgärd än den redan beslutade. Länsstyrelsen kan granska kommunens hantering av ärendet utifrån alkohollagen och se om det stämmer överens med lagen. Vi kan bara konstatera fel eller inte, men inte heller det kan ändra det redan fattade beslutet, slår Ulf Linnerhed fast.
Han konstaterar att det formellt inte finns något prejudikat i beslutet att varna i stället för att dra in serveringstillståndet för den aktuella krogen. Däremot, genom att en nivå är satt, kan det finnas ett informellt prejudikat. Beslutet ligger heller inte i linje med det av kommunfullmäktige antagna tiopunktsprogrammet med restriktioner mot alkohol och droger i kommunen.

Bakgrund
I maj förra året bytte krogen ägare och serveringstillståndet var nytt när den anonyma restaurangkontrollen genomfördes i juli. De nya krögarna, vid den sedan tidigare väl etablerade krogen, tillbakavisar en del av inspektörernas påpekanden, men erkänner en del felaktigheter för vilka de har bett om ursäkt och lovat bättring.
I sitt förslag till beslut föreslog kommunens utredare Jörgen Wiss att med så många överträdelser av alkohollagen kunde det inte bli fråga om annat än indraget serveringstillstånd. Enligt honom var det inte fråga om tillfälliga misstag och därmed fanns inga skäl för enbart en varning. I sitt beslutsunderlag till kommunstyrelsen, undertecknat i december förra året, föreslog utredaren att krogens serveringstillstånd skulle dras in.
Åke Svensson, som behandlade förslaget på delegation från kommunstyrelsen, valde i sitt beslut att i stället utdela en varning och låta krogen få ha kvar alkoholtillståndet. I beslutet konstaterar kommunalrådet att det förekommit brister på krogen men, i motsats till alkoholhandläggaren, anser han inte att överträdelserna som iakttogs var att betrakta som tillfälliga misstag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om