Länsstyrelsen granskar Sverigeflyg

Sverigeflyg ska synas i sömmarna.Länsstyrelsen utsåg i går en granskningsman att utreda om flygbolaget brutit mot aktiebolagslagen.

Gotland2008-09-30 04:00
Storbråket inom Sverigeflyg startade i somras när minoritetsägaren Jan Havossar anklagade styrelsen för att bryta mot aktiebolagslagen och aktieägaravtal.
Han hävdar bland annat att styrelsen ändrat i bolagsordningen och därmed öppnat för en utförsäljning för att kunna föra över pengar till ett nytt bolag.
Sverigeflyg är moderbolag för flera regionala flygbolag i landet, bland andra Gotlandsflyg. Sverigeflygs styrelse består i huvudsak av familjen Werkelin, som kontrollerar drygt 70 procent av aktierna.
Uppdraget att syna flygbolaget gick i går till en jurist vid en advokatbyrå i Stockholm.
- Jag utgår från att han sätter igång direkt. Vi har inte satt några tidsgränser, men granskningen ska ske skyndsamt, säger Morten Spencer, samordnare vid länsstyrelsens team för juridik och förvaltning.
Jan Havossar har även stämt Sverigeflyg i tingsrätten.
Bolagets jurister skrev nyligen i ett yttrande till tinget att de beslut som fattats av bolagsstämman syftar till att ge styrelsen handlingsfrihet för att klara bolaget i en konjunkturkänslig bransch, inte att ge fördelar till enskilda aktieägare.

Sverigeflyg Holding AB är delägare i bolagen Gotlandsflyg, Kullaflyg, Sundsvallsflyg, Blekingeflyg, Kalmarflyg och Flysmaland.
Varje flygbolag ägs av Sverigeflyg Holding tillsammans lokala entreprenörer.
Bland initiavtivtagarna till Sverigeflyg finns de gotländska entreprenörerna Pigge Werkelin, Roger Albrecht och Michael Juniwik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om