Bolaget bakom Södervägs brädgård i Vall kommer inte undan kostnaderna för saneringen, men det räcker med att betala 5,5 miljoner kronor. Det tycker länsstyrelsen som hanterat överklagan från bolagets likvidator, Swedbergs Advokatbyrå.
Från mitten av 1950-talet till 1999 impregnerades virke med kreosot på fastigheten. Gifterna har skadat marken, och myndigheterna kräver att arvtagaren Sylve Jakobssons bolag bekostar saneringen av de föroreningar hans förfäder gjorde sig skyldiga till.
Pågått i nio år
Processen har pågått i nio år och turerna har varit många.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden har begärt att ägaren, bolaget Träimpregnering Gotland, ska betala saneringen som beräknas till 11 miljoner kronor, men beslutet överklagades och har nu prövats av länsstyrelsen.
- Äldre föroreningar brukar jämkas. Vi har jämfört med olika rättsfall och kommit fram till att beloppet ska sättas till 50 procent av det som krävts, säger Petter Rimfors, jurist vid Länsstyrelsen på Gotland.
Gick inte med på
Bolaget står i likvidation sedan många år och togs över av advokaten Jesper Swedberg.
Han hade begärt att bolaget helt skulle hållas från ansvar för föroreningarna eftersom bolaget endast varit ägare under en förhållandevis kort tid, och dessutom impregnerat i begränsad omfattning.
Men det gick inte länsstyrelsen med på.
Myndigheten konstaterar i stället att bolaget kände till impregneringen med kreosot när det tog över fastigheten 1996, och därför ska hållas ansvarigt.
Jesper Swedberg ifrågasätter länsstyrelsens kompetens och skräder inte orden:
- De har redan gått på pumpen en gång i det här ärendet, och länsstyrelsen gjorde precis samma bedömning den gången. Då gick ärendet upp i miljödomstolen som fullständigt underkände miljö- och hälsoskyddsnämndens krav. Nu är det alltså samma sak igen. Som jurist är jag ledsen över den dåliga professionalism som länsstyrelsen visar. Det är en fullkomlig idioti eftersom bolaget är utblottat. Det här är en meningslös byråkratisk åtgärd.
Önskar få ett slut
Tanken är att Naturvårdsverket ska betala en del av kostnaderna, men först måste myndigheterna på Gotland kunna visa att de gjort allt för att få ägaren att betala.
Arvtagaren Sylve Jakobsson önskar mest att historien ska få ett slut.
- Jag hoppas ju få lägga detta bakom mig och fortsätta leva mitt liv. Det här har kostat mig mycket pengar och möda, kommenterar han.
Men än är sista ordet inte sagt:
- Jag kommer självklart att överklaga, säger Jesper Swedberg.