Länsstyrelsen initierar utredning om mark- användning på norra ön

Målet är detsamma men metoderna andra när länsstyrelsen presenterar ett nytt dokument för strategi till skydd för värdefull skogsmark på Gotland.
Ett tidigare förslag från i höstas mötte kritik från olika remissinstanser. Det nya är bättre förankrat, har tydliggjorda ansvarsområden och mer av mer av konsekvensanalyser.

Gotland2006-02-08 06:00
- Till nyheterna i det nya dokumentet hör att Länsstyrelsen initierar en separat strategi för skogsproduktion och markanvändning på norra Gotland, förklarar Fabian Mebus, med levande skogar som inriktning vid länsstyrelsens avdelning för miljömål.
Utredningen, som ska göras tillsammans med Naturvårdsverket och Gotlands kommun, ska ge underlag för avvägningar mellan naturvårdens och kalkindustrins motstående intressen. I avvaktan på utredningen kommer länsstyrelsen inte att initiera områdesskydd på marker som är viktiga för kalkindustrin.

Kritik
Länsstyrelsen har alltså, efter kritik från den tidigare remissomgången, arbetat om förslaget. I går presenterades det reviderade dokumentet för de grupper som i höstas hade synpunkter på den kommande skogsstrategin. Den 20 februari fattar länsstyrelsens styrelse beslut om skogstrategi och ett formellt skydd av värdefull skogsmark som ska gälla på Gotland för åren fram till 2010.
- Nu har vi gjort vad vi har kunnat göra. Vi har tagit till oss av kritiken, fört en dialog med de berörda och förankrat förslaget med dess konsekvenser, säger Fabian Mebus och pekar på de viktigaste ändringarna i jämförelse med den tidigare remissupplagan.

Högre arealmål
Exempelvis accepteras ett högre arealmål på 6 800 hektar och i detta tillåts frivilliga avsättningar att räknas in av prioriterade områden. Enligt länsstyrelsen ger höjningen av arealmålen från 5 500 hektar skyddad skog bara marginella effekter på skogsindustrins råvaruförsörjning och virkestillgången. Någon råvarubrist anses inte finnas, tvärt om beräknas motsvarande 30 årsbehov vänta på avverkning.
I det nya förslaget förtydligas skötselbehovet för skyddade områden med markägare som engageras i arbetet. Länsstyrelsens skötselarbete beskrivs, liksom nya skötselmetoder som kommer att prövas. Merparten av skogsägarna anses positiva och arbetet mot dem ska utvecklas.

Kalkindustrin
- När det gäller kalkindustrin avstår länsstyrelsen tills vidare att ta ställning för det formella skyddet av skog. Vi vet inte hur sysselsättningen påverkas och noterar motstående intressen i avvägningen mellan naturvård och kalkbrytning.
Länsstyrelsen bedömer att läget för biologisk mångfald i den gotländska skogen är mycket kritiskt. I det formella skyddet av värdefull skogsmark på Gotland ingår arealer aktuella för att bilda som nationalpark, naturreservat, kulturreservat, biotopskyddsområde eller skydd genom naturvårdsavtal.
- Modellen bygger på en kombination av formellt skydd, frivillig avsättning och generell hänsyn. Vi lägger inte en dödande hand över skötseln av skyddade skogsområden. Tvärtom lägger länsstyrelsen till resurser och verkar för samförstånd och förståelse för vikten av att bevara och skydda värdefull skogsmark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!