Länsstyrelsen är länets högsta civila totalförsvarsmyndighet med ansvar för att viktiga aktörer på ön kan samlas för att få en gemensam bild av händelseutvecklingen.
Nu kallar länsstyrelsen till krissamverkansråd, vilket innebär att Försvarsmakten, Region Gotland, Polisen, Kustbevakningen, Trafikverket, Säpo, Svenska kyrkan, Radio Gotland, FRA, Swedavia, Luftfartsverket, Geab, Sjöfartsverket, Röda Korset, Frivilliga försvarsorganisationerna samt Destination Gotland samlas för att gå igenom rådande läge och diskutera vilka åtgärder som behöver vidtas.
– Vi är väl förberedda och har rutiner för att hantera den här typen av situationer. Att sammankalla krissamverkansrådet är en av dem, säger länsråd Anneli Bergholm Söder.
Gotland har haft ökad militär närvaro sedan årsskiftet. Efter Rysslands invasion i Ukraina tyder inte mycket på att beredskapen här sänks.
– Vi följer såklart det som sker med bestörtning. Vi samverkar regelbundet med myndigheter, länsstyrelse och Försvarsmakten för att diskutera situationen, säger Rikard von Zweigbergk, beredskapschef vid Region Gotland.
Zweigbergk menar att det finns en intern samverkan mellan olika verksamheter för att säkerställa till exempel transporter och nivåer på läkemedelslager.
– Vi arbetar hela tiden med beredskapen.
Beredskapschefen vill inte gå in på några detaljer kring vilka beredskapsåtgärder som vidtas. Man har ännu inte aktiverat någon stab.
– Sedan Försvarsmaktens beredskapsanpassning har samarbetet mellan olika myndigheter ökat. Vi har en nära dialog.
Försvarsmaktens presschef på Gotland, Thomas Ängshammar, undviker att svara på hur kriget i Ukraina kan påverka Gotland.
– Vi svarar inte på någonting alls lokalt kring den här situationen, säger han och hänvisar till Högkvarteret.
Försvarsmakten anser att man har en god lägesbild och skriver på sin hemsida att man bedömer att risken för ett väpnat angrepp mot Sverige på kort sikt som låg, men är beredd att vidta olika åtgärder beroende på läget.
Polisen är sedan en tid tillbaka organiserad i en nationell särskild händelse med anledning av läget i Ukraina. Det ger möjlighet att kalla in extra resurser eller ha de i beredskap och använda sig av specialistfunktioner. Enligt Aftonbladet har de olika regionerna uppmanats att börja fulltanka alla polisbilar och tjänstefordon med drivmedel, som ett led i rustningen.