Länsstyrelsen: Låt Pigges vagnar vara kvar

Trots att byggnader, vägar och avlopp byggdes på felaktig grund så ska de få stå kvar. Det anser nu Länsstyrelsen på Gotland.

Foto:

Gotland2013-01-28 12:49

Det handlar om Snäckgärdet i Visby. Det handlar om 45 villavagnar, 12 uthyrningsstugor och åtta campingstugor. Och om tvister och överklaganden som pågått i ett drygt decennium. Byggnationen är egentligen olaglig, har flera olika ärenden som gällt fastigheten visat. Ändå sätter länsstyrelsen nu ned foten och menar att allt ska få vara kvar.

Rivning vore kapitalförstöring

Det här framgår av ett beslut i länsstyrelsen i fredags.
En privatperson hade överklagat regionens byggnadsnämnds beslut från i höstas att avstå från att kräva en rivning av byggnaderna.
Men länsstyrelsen valde att avslå överklagandet.
Anledningen: det vore kapitalförstöring att låta riva allting, när det ändå snart kommer att få lov att byggas upp igen.

Bakgrunden är att det av Pigge Werkelin ägda Snäck Camping AB byggt stugor, anlagt vägar och ställt upp villavagnar utan gällande bygglov. Det fanns under en kort tid gällande bygglov men de upphävdes vid en rättsprövning i Regeringsrätten 2010.
Till saken hör att det var Region Gotland (dåvarande Gotlands kommun) som gjort fel när bygglov meddelades.

Kommer snart ny plan

Det juridiska läget är tillkrånglat, bland annat därför att Plan- och bygglagen hunnit ändras under tvistandets gång.
I korthet: det fanns en detaljplan när de första byggloven meddelades, men den detaljplanen var inte laglig eftersom området inte planlagts innan som det skulle. Fortfarande finns ingen gällande detaljplan men det håller på att utarbetas en, och när den är färdig och lagakraftvunnen väntas den tillåta i princip all befintlig byggnation utom den allra närmast stranden.
Därför anser nu både regionen och länsstyrelsen att det är lika bra att stugor och vagnar fåstå kvar, vilket det finns stöd för i hur Regeringsrätten dömt i andra mål.

Borde rivas

Den klagande privatpersonen menar för sin del att byggnaderna måste rivas innan beslut om ny detaljplan tas, eftersom det är ända sättet at förvissa sig om att beslutet blir opartiskt och korrekt.
Annars kommer "allmänheten och andra parter utgå från att byggnaderna ska vara kvar" skriver den klagande i sitt överklagande.

Länsstyrelsens beslut kan överklagas hos Mark- och miljödomstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!