Länsstyrelsen riktar skarp kritik mot Gotlands kommun
Ett stort antal personer på Gotland väntar på att få beslut om de får bostad inom demensvården bland annat. Länsstyrelsen har följt upp den granskning av kommunens hantering av det här speciella bostadsbehovet och man slår fast att det blivit bättre men inte bra. Inte heller efterlevnaden av LSS fungerar utan kritik. Och nu kan länsstyrelsen sätta stor ekonomisk press på kommunen.
I januari förra året fanns det 162 personer i kommunen som väntade på besked huruvida de skulle få bostad eller ej, besked enligt socialtjänstlagen SoL. Nu har länsstyrelsen undersökt situationen igen och noterar en kraftig minskning av antalet personer som står i kö för ett besked. Antalet så kallade icke verkställda beslut har minskat till 69 från 162.
Men trots minskningen är det alltså ett stort antal personer som väntar, behovet har inte kunnat tillfredsställas trots att nya bostäder byggts (A7-området t ex) och trots att några gamla bostäder har ersatts vid om- och tillbyggnationer.
<span class=MR>Måste öka takten</span>
Det kommer att bli fler bostäder under de närmaste åren förutsatt att kommunen också följer de planer som gjorts upp. Men länsstyrelsen anser alltså att kommunen måste öka takten ytterligare så att personer som enligt lagen har rätt till det, också ska få det boende och det stöd de behöver.
Det handlar också om att rättssäkerheten inte får bli eftersatt, något som sker i dag. Gotlands kommun har också stora svårigheter att verkställa beslut om kontaktperson och korttidsfamiljer enligt Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, LSS.
I januari noterade länsstyrelsen att det fanns ett 30-tal icke verkställda beslut, när hanteringen granskades på nytt i år var antalet 26, en marginell minskning således.
"Länsstyrelsen anser att arbetet med att rekrytera personer och familjer för uppdrag som kontaktperson och korttidsfamiljer enligt LSS, måste organiseras på ett sådant sätt att det är en prioriterad arbetsuppgift" heter det.
Länsstyrelserna har numera rätt att förelägga om vite för en kommun som man anser inte sköter sina åtaganden enligt nämnda lagar.
Sedan den 1 juli ersätts länsstyrelsens möjlighet att ta till vite, med en sanktionsavgift mot domstolstrots! Det innebär att en kommun som inte följer lagen och ser till att SoL och LSS efterlevs, kan tvingas att betala en särskild avgift, lägst tio tusen kronor, högst en miljon kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!