Länsstyrelsen vill ha kvar skogen
Länsstyrelsen på Gotland vill ha kvar ansvaret för skogspolitiken.Utan skogsuppdraget hotas i praktiken hela myndigheten.- Det blir svårt att genomföra övriga uppdrag om länsstyrelsen får så liten volym, skriver landshövdingen i ett remissyttrande till Jordbruksdepartementet.
Och från länets sida vill man att den modellen behålls. Men inte bara som försök, utan som en permanent lösning.
Två olika scenarier
Åsikten framförs i ett remissyttranden över den statliga utredning som nu pågår om hur skogspolitiken ska organiseras på Gotland. Utredningen presenterar två olika scenarier:
att skogspolitiken ligger kvar som en verksamhet inom länsstyrelsens ram, det vill säga att nuvarande försök permanentas.
eller att Skogsstyrelsen tar över ansvaret och Gotland blir ett distrikt under den centrala myndigheten.
Länsstyrelsen förordar bestämt det förstnämnda scenariot. Man gör det dels utifrån regionalpolitiska argument och dels för de många samordningsvinster det ger att ha arbetet med skog, naturvård, vattenfrågor och landsbygdsprogram under samma hatt.
Sprida Gotlandsmodellen
Man tycker att försöket gynnat skogspolitikens genomförande på Gotland. Man tycker att det varit så positivt att ha verksamheten inom länsstyrelsen att "man på nationell nivå bör överväga möjligheten att föra in Skogsstyrelsens regionala verksamhet i länsstyrelserna". Alltså sprida Gotlandsmodellen till fler län.
För länsstyrelsen på Gotland, som är en liten myndighet, utgör det skogspolitiska uppdraget en stor del. 24 procent av de totala kostnaderna i myndigheten kommer därifrån.
Tappar man skogsuppdraget hotas även övrig verksamhet.
- Skulle länsstyrelsen inte få behålla det skogspolitiska uppdraget riskerar länsstyrelsen att få en sådan liten volym att den får svårt att uppfylla sitt uppdrag, skriver landshövding Marianne Samuelsson och den strategiske chefen Thomas Persson i remissyttrandet till Jordbruksdepartementet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!