Vill kunna bötfälla terrängkörare direkt på plats

För att få bukt med olovlig terrängkörning i naturreservaten vill länsstyrelsen få lov att utbilda egna vakter som kan bötfälla fordonsförare direkt på plats.

Brott mot terrängkörningslagen är ett fortsatt problem, bland annat på Ekstakusten. Planer finns på att förtydliga skyltningen om vad som gäller i området.

Brott mot terrängkörningslagen är ett fortsatt problem, bland annat på Ekstakusten. Planer finns på att förtydliga skyltningen om vad som gäller i området.

Foto: Patrik Klintbom

Gotland2021-09-13 08:05

Brott mot terrängkörningslagen, att köra och ställa upp fordon utanför markerade vägar och parkeringar, fortsätter på Gotland. I år har GT rapporterat om flera fall där länsstyrelsen polisanmält fordonsägare, bland annat efter tips från allmänheten.

Ekstakustens naturreservat har varit ett av de mest omskrivna områdena. Ökade problem har också rapporterats från Vivesholm i Sanda, samt generellt på Fårö och Östergarnslandet.

Och länsstyrelsens egna kontroller i områdena bemöts inte alltid av väna ord. Anna-Lena Fritz, naturvårdsenhetens chef, blev förra sommaren ombedd att "dra åt helvete" av en husvagnsägare som ställt sig vid Ekstakusten.

– Ja, tyvärr är det så man blir bemött i vissa fall.

Hon menar att länsstyrelsen behöver bli bättre på att informera, bland annat genom tydligare skyltning.

– Det gäller att nå alla med rätt information om hur man ska bete sig i naturen. Det behöver också förtydligas var vägar och parkeringar börjar och slutar. På Gotland har vi ju på många ställen där terrängen är grusig och det kan vara oklart var vägen börjar och slutar.

Hjälper inte dialog hoppas länsstyrelserna på att inom en snar framtid kunna få bötfälla fordonsförare direkt på plats, en nationell utredning har gjorts i frågan. Ett problem i dagsläget är att polisanmälningar med bildbevis på fordon ofta läggs ner eftersom man inte kan peka ut vem som kört fordonet.

– För polisen med deras begränsade resurser blir ju den här frågan enormt besvärligt. Kan länsstyrelsen då åtminstone i skyddade områden ha befogenheten att beivra stannande och parkering i terrängen vore det bra, säger Anna-Lena Fritz.

Även fastighetsägare tröttnar ibland på att det är mycket trafik på enskilda vägar. I somras pratade grannar till och med om ett "gated community" vid Friggars i Boge där privatpersoner med sommarstugor satt upp skyltar på en låst grind om att området var privat och att obehöriga ej hade tillträde till stranden. Ett rent brott mot allemansrätten, enligt länsstyrelsen.

– Jag kan förstå att markägare blir irriterade över att det körs mycket på enskilda vägar. De har rätt att sätta upp en skylt som förbjuder fordonstrafik, men däremot kan man inte spärra av för att hindra allemansrätten. Alla ska kunna komma cyklande och gående för att ta sig igenom området, säger Anna-Lena Fritz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!