Länsveterinären vill undersöka levande fåglar

Sedan den aggressiva fågelinfluensan H5 konstaterades på Gotland har insatser pågått för att hindra viruset att nå tamfågel. Skyddszoner har inrättats och områdena har sökts igenom noga för att hitta smittade fåglar. Nu tycker länsveterinär Karin Sternbauer att det är dags att ta till effektivare metoder för att hindra virusets framfart.
- Det här arbetssättet leder ingen vart i längden, säger Karin Sternbauer.
Nu vill hon undersöka levande fågel för att kartlägga smittspridningen.

Gotland2006-03-21 06:00
För en och en halv vecka sedan stod det klart att fågelinfluensan nått Sjaustru på östra Gotland. Och i fredags kom provsvaren från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) som bekräftade att även sjöfågel på norra Gotland i Fårösundsgattet bar på det aggressiva fågelinfluensaviruset H5. För att hindra det smittsamma fågelviruset att nå tamfågel har hemvärnsmän under ledning av distriktsveterinär sökt igenom skyddszonerna efter död fågel. Varje skyddszon står under bevakning i tre veckor, och om inget större utbrott noteras, söks området igenom en gång i veckan under den tiden.
Nu tycker Karin Sternbauer att erfarenheten av de arbete som pågått under de senaste veckorna ska tas till vara och att Jordbruksverkets regler ska ses över. Arbetet med att genomsöka skyddszonerna och att skicka upphittade fåglar till SVA för analys är inte effektivt nog i kampen för att hindra virusets spridning till tamfågel.
- Vi vet ju mer idag än vad vi gjorde för två veckor sedan. Vi behöver ett effektivare sätt som spar resurser, säger Karin Sternbauer.
Arbetet med att hålla undan det aggressiva H5 viruset genom att samla in döda fåglar som troligt kan vara smittbärare har inte fungerat tillräckligt effektivt anser hon.
- Målsättningen med arbetet har ju varit att minska antalet kadaver, men vi har ju inte kunna komma åt alla som legat på isen.

Effektiva metoder
En metod som Karin Sternbauer efterlyser är att fånga in vilda fåglar och undersöka hur många av dem som bär på den aggressiva fågelinfluensan H5. Hur många fåglar som är smittbärare och ändå överlever är ännu inte klarlagt.
- I första hand gäller det att undersöka vigg. Vi vet inte hur många fåglar som bär viruset, det kan ju handla om Goliat här, säger Karin Sternbauer.
För att få göra den är typen av undersökningar krävs Jordbruksverkets godkännande.
Karin Sternbauer har lagt fram förslaget i de diskussioner som pågår mellan de olika länsveterinärerna i de drabbade områdena, smittskyddsansvariga från Jordbruksverket samt sakkunniga från SVA.
Och hon tror på att den här metoden kommer att godkännas.
- Diskussionen behövs och det lät positivt från myndighetshåll.

Naturvårdsverket
Karin Sternbauer ser två stora hot med fågelinfluensan. Det ena är att den når fram till tamfågelsbesättningarna. Därför bör ytterligare stöd ges till professionella fågeluppfödare för att anläggningarna ska bli ännu säkrare.
Det andra hotet som hon ser är att havsörnsstammen och annan rovfågel som äter sjöfågel slås ut.
- Jag anser därför att även Naturvårdsverket ska involveras i arbetet mot fågelinfluensan säger Karin Sternbauer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!