Lantbrukare kontrollerar sig själva
Egenkontroller testas på Gotland. Det ska leda till färre inspektioner för bönderna och mindre jobb för Länsstyrelsen. Det meddelar Mårten Danielsson på Miljö- och hälsoskyddskontoret.
- Vi har fått mycket mindre resurser. Sedan görs det väldigt mycket besök hos lantbrukarna idag, både från oss och från andra myndigheter. Vi vill försöka minska besöken för lantbrukarnas skull samtidigt som vi kan lägga krut på andra projekt och delar i verksamheten.
Hur har arbetet gått till?
- I Maj valde vi Lokrume som testsocken i samförstånd med Lantbrukarnas riksförbund. Sedan hade vi ett informationsmöte med lantbrukarna som baserades på att de skulle skicka in egenkontroller av sin verksamhet till oss. Sen har vi gjort besök hos dem och samlat in uppgifter om vad de tycker om projektet.
Är det inte lätt att fuska när man kontrollerar sin egen verksamhet?
- Vi kommer att ha stickkontroller för att kontrollera att allt stämmer. Då vet lantbrukarna inte om att vi kommer på förhand och då måste allt vara i ordning.
Vad är det lantbrukarna ska kontrollera?
- Det kan vara allt möjligt. Dieseltankar, spillolja, besprutningsmedel, utrymmen i ladugården, stängsel och så vidare.
Vad händer nu?
- Nu vill vi under hösten utöka med minst en socken till eftersom Lokrume är ganska litet. Om vi hinner kommer det att bli två socknar. Men en blir på södra Gotland. Sen kommer vi att utvärdera projektet och förhoppningsvis får vi ett godkännande att köra vidare av nämnden. Skulle vi få ett ja får vi se vad det innebär administrativt, hur lång tid det tar att kontrollera egenkontrollerna och hur många besök som vi kommer att göra.
När kommer det i så fall att starta?
- Det är svårt att säga, men det kommer inte att bli innan nyår i alla fall eftersom vi nu får en ny nämnd i januari.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!