Lantbrukarna ser ljust på tillvaron – "Ett positivt år"

Bönderna vittnar om en ökad lönsamhet för andra året i rad, visar årets lantbruksbarometer. "Växtodlarna upplever den högsta lönsamheten på flera år."

Växtodlarna är de största vinnarna under pandemiåret. Ökade priser på spannmål och baljväxter är en av orsakerna.

Växtodlarna är de största vinnarna under pandemiåret. Ökade priser på spannmål och baljväxter är en av orsakerna.

Foto: Mathilda Lavergren/arkiv

Gotland2021-03-17 16:00

Lantbruksbarometern är en årlig rapport som bygger på intervjuer med 1 000 lantbrukare i hela landet. Deltagarna får bland annat skatta sitt företags upplevda lönsamhet. Bakom barometern står Ludvig & Co, Swedbank och Sparbankerna.

Gotland ingår i samma region som Östergötlands, Örebros och Södermanlands län. Förra året tog lantbrukarna i regionen ett stort kliv uppåt i sin syn på lönsamheten och i år har den förbättrats ytterligare. De tror också att trenden kommer att hålla i sig inför 2022.

I regionen upplever 79 procent att lönsamheten täcker löpande utgifter, nästan 40 procent uppger att de dessutom kan ta ut lön. Endast 5 procent uppger att lönsamheten är så dålig att de går med förlust.

Förra året uppgav 12 procent av lantbrukarna i regionen att de planerade att investera i byggnader, vilket också blev utfallet. Däremot var det dubbelt så många som investerade i nya maskiner – 32 procent jämfört med prognosen 16 procent.

– Gotland speglar ganska väl den region vi tillhör, säger Fredrik Widange på Ludvig & Co, tidigare LRF konsult.

Pandemin har inte påverkat lantbrukarnas lönsamhet nämnvärt, tvärtom har många gynnats.

– De har haft ett positivt år generellt, jämfört med många andra branscher. Svenskar och gotlänningar har valt mer svensk- och lokalproducerat, vi har gått mindre på restaurang och lagat mer mat hemma.

Producenter med egen gårdsbutik har märkt av ett uppsving under det senaste året. Däremot har grönsaktsodlare samt frukt- och bärodlare med inriktning på restaurang och storkök haft det tufft.

– De har fått ställa om gentemot butiker istället. De har tappat lönsamhet, men har ändå klarat sig ganska bra. I mars förra året såg det inte så bra ut, men utfallet blev betydligt bättre än befarat bland annat tack vare sänkta arbetsgivaravgifter. Många av dem har också gårdsbutik där de sålt bra.

Nationellt upplever växtodlarna och nötköttsproducenterna den bästa lönsamheten.

– Växtodlarna upplever den högsta lönsamheten på flera år, tack vare stigande priser på spannmål och oljeväxter. 

Mjölkproducenterna har haft en normal lönsamhet det senaste året, vilket faktisk är sämre än förväntat.

– Vi hade nog trott att mjölkproducenterna skulle ha haft ett bättre resultat än de har presterat, eftersom de haft ganska stabila priser på mjölken, med en liten ökning under 2020, säger Fredrik Widange.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!