Lantbruket behöver arbetskraft
Det behövs mer arbetskraft inom lantbruket. Det har konstaterats efter en enkätundersökning. Därför kommer ett nytt utbildningsprogram att starta under senhösten.
Att det finns behov av arbetskraft inom lantbruket visar den enkät som Branschnätverket för den areella sektorn på Gotland (består av bland annat utbildningsanordnare och lantbrukare) delat ut till lantbrukare som fått investeringsstöd sedan 95. Av de 200 lantbrukare som fick den svarade 109 (ca 60 procent) av dem. Syftet med undersökningen var att se framtida arbetskraftbehov och vilka kvalitativa krav som ställs på anställda och företag inom den areella sektorn på Gotland.
Vad nätverket kunde läsa ut från enkäten var bland annat att de flesta lantbrukare tycker det är bäst att lösa arbetskraftbehovet genom att anställa personal. De vill gärna ha anställda med naturbruksutbildning och gedigen yrkeserfarenhet.
<span class=MR>Jobb efter tre månader</span>
Genom undersökningen ser vi vilka krav som ställs på en persons utbildning. Utifrån det har vi styrt vad vi ska satsa på i den nya utbildningen och vilka andra utbildningar vi ska fortsätta med, säger Gunnar Bendelin, som är med i nätverket och jobbar på arbetsförmedlingen i Hemse.
Eftersom arbetserfarenhet var en viktigt del för lantmännen ges möjlighet till praktik i det nya utbildningsprogrammet. Praktiken ska vara en inkörsport för eleverna att komma ut på arbetsmarknaden. Förhoppningarna med programmet är att 70 procent av de som går ut ska ha jobb efter tre månader.
Riktigt när på senhösten som det nya utbildningsprogrammet kommer starta och var utbildningen ska vara är ännu inte klart. Däremot är det klart att utbildningen har plats för 16 till 20 elever.
Gotland måste få mer arbetskraft inom lantbruket. Tendensen här som i landet i övrigt är att lantbruken blir större och då krävs mer arbetskraft, säger Gunnar Bendelin.
Stig Pettersson på LRF säger att lantbruket på Gotland är lika viktig som turistnäringen och att det därför måste till fler jobb.
Vad vi inte vill höra är att man inte vågar satsa på lantbruksnäringen. När något produceras ges mer arbetstillfällen.
Inom branschnätverket tror man att fler kommer satsa på ett jobb inom den areella sektorn.
Det finns en ljusning inom lantbruket. De som har föräldrar inom området har fått en positiv syn på yrket. Dessutom är det fullt på lantbruksgymnasiet i Lövsta, säger Tova Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!