Lantbruksbasen skippade nötköttet

Nu startar Bonde på krogenveckan. Under en vecka går de gotländska bönderna på krogen för att umgås, njuta av god mat och passa på att fråga personalen var råvarorna kommer från. I går gästade sju bönder restaurangen Bolaget i Visby.

Billigt och bra. Allt är inte gotländskt, nötköttet som kocken på Bolaget tillagar kommer från Australien.

Billigt och bra. Allt är inte gotländskt, nötköttet som kocken på Bolaget tillagar kommer från Australien.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2007-10-27 04:00
Nej, det är ingen spinoff på dokusåpan Bonde söker fru. Aktiviteten "Bonde på krogen" startade för fyra år sedan i Halland och samarrangeras av organisationen Min mat och Lantbrukarrnas riksförbund (LRF). Tanken är att restaurangmatens ursprung ska hamna i fokus under en vecka.
På restaurangen Bolaget i Visby har sju bönder bänkat sig för att njuta av trevligt sällskap och en god bit mat.
- Vi hoppas så klart att de använder gotländska råvaror. Poängen är att vi ska ha en dialog med personalen säger LRF:s ordförande Peter Olsson, medan han synar matsedeln och funderar på vad han ska beställa.
Enligt en undersökning som beställdes av LRF 2006 väljer tre av fyra konsumenter lokala råvaror om det går och åtta av tio tycker att det är mycket viktigt att få veta vilket land maten kommer ifrån. I butikerna märker man tydligt ut vad som är svenskt eller utländskt kött. Men på restaurangerna ser man inte mycket av köttets ursprung.
- Det finns en väldigt fin mattradition på Gotland och det tycker jag att man bör ta vara på, säger Peter Olsson.
Bönderna tycker att det är viktigt att de lokala restaurangerna serverar mat gjord på lokalproducerade råvaror. Och enligt dem är det fler än de själva som tjänar på det.
- Miljöaspekten glöms ofta bort, men det måste man också väga in i framtiden, säger Peter Olssons bordsgranne, Jan Ekdahl.

Från Australien
- Att använda lokalt producerad mat kommer säkert också att gynna turistnäringen framöver. Dessutom gynnar det ju sysselsättningen på Gotland, säger Peter Olsson.
Men alla råvaror är inte lokala på Bolaget. Nötköttet som kocken steker i köket kommer till exempel från Australien.
- Det australiensiska köttet är billigt och bra, säger han.
När GA avslöjar köttets ursprung för Peter Olsson kommer svaret blixtsnabbt.
- Då tar jag fisk, säger han och skrattar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!