Lapplandsgymnasium värvar ö-bor

BST - Bilsystemteknik - heter en gymnasieutbildning vid Hornavanskolan i Arjeplog. Unik i världen på gymnasienivå i och med sin anknytning till den vintertestande fordonsindustrin på orten.

Gotland2005-12-10 06:00
Ändå har man nu tagit till den ovanliga metoden att skicka ut elevvärvare över hela landet.
I veckan har två före detta elever varit på värvningsturné på Gotland. Duon, Johan Flarke och Cathrine Jonsson, hade besökt Högbyskolan och Solbergaskolan innan de på fredagen återfanns i ett klassrum på Södervärnsskolan i Visby med ett femtonal gymnasieväljande nior som åhörare.
Arjeplog har etablerats som en ledande ort för vintertester inom fordonsindustrin. Bilsystemteknikutbildningen utgår från denna anknytning och att fordonsindustrin i dag har ett mycket stort behov av tekniker och ingenjörer med bra interkulturell förståelse och språkkunnighet.
Hornavanskolan är en kommunal skola med riksintag. I dag kommer fem procent av eleverna från Arjeplog medan 70 procent har hemorten söder om Gävle. Skolan sänder nu ut informatörer över hela landet för att värva elever till skolans Bilsystemteknikprogram. Marknadsföringen är nödvändig trots ingående körkortstagning, möjligheter till utlandspraktik och med goda arbetsmarknadsutsikter och trots att man inte tar in fler än 64 elever.

Teori och praktik
Utbildningen kombinerar nämligen teori/praktik. Den ställer hårda teoretiska studiekrav, det räcker inte med att vara allmänt fordonsintresserad. Eleven måste vara intresserad av såväl matematik och fysik som språk. Lägsta intagningspoängen senast låg på 180, tidigare har den legat på 220-240. Johan Flarke gick utbildningen från starten 2000, praktik gjorde han vid Porsche i Tyskland, och läser i dag vidare till ingenjör i Arjeplog.
- Det finns ingen liknande utbildning i världen på gymnasienivå, menar han. Man kommer in på de flesta utbildningar och den ger jobb. Blir man inte ingenjör kan man bli konstruktör eller designer.
För de som söker utbildningen väntar inbjudan till en besökshelg i maj. Men Södervärnseleverna verkade måttligt intresserade av att ta det stora steget att flytta från Gotland till Lappland. Nu kanske det inte främst var det geografiska avståndet som var huvudorsaken utan fastmer att man nog var intresserade av att stifta närmare bekantskap med bilindustrin men att teorikraven avskräckte.
- Lite för mycket grundämnen i förhållande till bilämnena, menade Mikael Arweson.
- Det verkar bra men det är för höga poäng för att komma in, ansåg Jonas Svensson.
Hittills har ingen gotlänning gått utbildningen i Arjeplog.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om