Lär kvinnor knep för att undvika "onödiga" sjukdomar

Nästan två miljoner svenska kvinnor är över 45 år. Flertalet av dem har eller kommer att få problem med benskörhet, hjärt- och kärlsjukdomar eller inkontinens. Många helt i onödan, på grund av för dålig kunskap och medvetenhet kring frågorna. Det menar Alexandra Charles, 57, grundare av den rikstäckande och opinionsbildande 1,6-miljonerklubben. I kväll lyfts frågorna här på Gotland.

Gotland2004-05-04 04:00
1,6-miljonerklubben, som vid årsskiftet hade omkring 23000 medlemmar, vill genom opinionsbildning och ökad kunskap skapa "största möjliga livskvalitet och bästa tänkbara hälsa" för svenska kvinnor. Fokus ligger på dem som passerat 45 år. Då föreningen bildades för sex år sedan var antalet 1,6 miljoner, därav namnet.
Dess grundare är Alexandra Charles, den kvinnliga krögaren (bland annat drev hon Munkkällaren i några år) som skapade begreppet kändis och gav nattklubbsglamouren ett ansikte. I dag är hon 57 år fyllda och arbetar heltid i föreningen, som bland annat arrangerar seminarier, ger ut nyhetsbrev och böcker och driver opinion mot politiker och läkare.
I kväll anordnar man för första gången ett seminarium på Gotland, på Borgen i Visby. Tre specialister ska tala om inkontinens (Ralph Peeker, urolog och docent), kvinnliga hjärt- och kärlbesvär (Karin Scenck-Gustafsson, docent i kardiologi, överläkare vid Karolinska sjukhuset) och osteoporos, benskörhet (Roland Alvarsson, läkare och gynekolog).
Dessutom kommer Grynet Molvig från föreningens "kärntrupp" att tala om "ilska, lusta, mod, rädsla och andra ovärderliga vänner".
­Inspiration och information är som hand i handske när det gäller hälsa. Det är viktigt att peppa kvinnor, förklara hur olika saker kan yttra sig och hur man kan göra något åt det.
Det säger Alexandra Charles, som själv kommer för att tala om föreningen och dess arbete.
Just ovan nämnda ämnen är några av de allra viktigaste frågorna att bedriva opinion kring, menar hon. Trots att sjukdomarna ofta går att förebygga och att hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor över 55 år, är kunskapen och medvetenheten fortfarande mycket dålig på många håll.
Enligt Charles handlar det om att jämställa kvinnans särskilda behov med männens. Merparten av forskningen har hittills bedrivits kring män och deras sjukdomar. Inte sällan får de snabbare och bättre hjälp när de drabbas av sjukdom. En ny undersökning från Socialstyrelsen visar bland annat att såväl ambulanser som operationstider för grå starr kommer snabbare för män.
­Varför ska det vara så!? Varför är de flesta långtidssjukskrivna i Sverige äldre kvinnor? Varför drabbas mer än varannan svensk kvinna av benskörhet? Det är flest i världen, tätt följt av norska kvinnor. Man har fortfarande inte forskat kring orsakerna.
Charles menar att skillnaderna mellan mäns och kvinnors behandling, i många sammanhang, ofta beror på att männen av hävd varit bättre på att lyfta fram och driva igenom förändringar. Kvinnor måste också samla sig och kämpa för sig och sitt, för bättre vård och förebyggande insatser, säger hon.
En av föreningens viktigaste uppgifter, menar Charles, är att verka för att föra in det kvinnliga perspektivet i medicinsk forskning och läkarutbildning. Synsättet är holistiskt­kropp och själ hör ihop och skapar en helhet­men Charles menar att ökad kunskap om kvinnors villkor även är även en samhällsekonomisk fråga. Förebyggande insatser kan minska såväl stora statliga utgifter, som onödigt lidande för den enskilde individen.
Attitydförändring är en annan viktig fråga, säger Charles, som själv tillhör den stora grupp aktiva fyrtiotalistkvinnor som sägs "vägra gå i pension". Hon säger att hon länge fasade för medelåldern, eftersom hon präglats av den rådande bilden att man då blir "ointressant och förbrukad".
­Så är det ju inte! Vi lever i snitt tills vi blir 83 år och vi vill alla ha en bra livskvalitet så länge vi lever. Det är viktigt att rätta till ojämlikheten­dels för oss men även för våra barn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!