Lär sig aktionsforska på nynorska

Med högskolan som bas startade i går en ny om gång av Barn och utbldningsförvaltingens satsning på att fortbilda lärare, rektorer och förskollärare på Gotland. Eli Moksnes Furu från universitetet i norska Tromsö leder utbildningen (på nynorsk) och det man lär sig, är att förändra vardagsarbetet i skolan med det som kallas aktionslärande ­ och aktionsforskning.

Gotland2003-09-17 04:00
Utbildningen togs mycket väl emot av den förra gruppen. I utvärderingen hette det bland annat att utbildningen tillfört en ny dimension i skolarbetet och att utbildningen gett liv och lust åt arbetet
Uppskattat var också att man kände sig inspirerad till att skriva ett slags åtgärdsprogram tillsammans med eleverna och det fanns kursdeltagare som noterade att eleverna blivit mer aktiva.
<span class=MR>Lär sig reflektera</span>
Hans-Erik Ekengren på högskolan säger att utbildningens nyckelord är reflexion.
­ Man ska lära sig att reflektera över vardagssituationen i klassrummet och man ska göra det tillsammans med kollegerna. Det som är lite speciellt med kursen är att eleverna, 24 personer, kommer att möta både praktiker, alltså andra lärare, och forskare. Man deltar i reflektionsgrupper och ska bygga in den nya kunskap man skaffar sig i utvecklingen på den egna skolan, i sitt eget arbete.
Alla går till utbildningen (som tar 1,5 år och ger 20 poäng) med en egen forskningsfråga med sig som man ska arbeta med. Hans-Erik Ekengren säger att ett syfte med kursen är att skapa ett attraktivare lärarjobb.
En av lärarna som nu går kursen, Janne Luthman på Christoffer Polhemgymnasiet, hoppas och tror mycket på utbildningen:
­ Vi ska lära oss hur vi kan förändra arbetet i skolan, träna oss lite i hur vi kan föra arbetet framåt. Meningen är att vi ska driva egen forskning också.
<span class=MR>Konstruktiva tankar</span>
Han är tillfreds med att kunna ägna 30 dagar under studietiden åt forskningen, tid som krävs för den slutliga avhandlingen, tid som också saknas annars för konstruktiva tankar kring arbetssituationen.
­ Förändringsprocessen i min skolvardag kan man säga, har börjat redan i och med att utbildningen startat. Men jag ser ju nu av materialet och det vi har framför oss att det komma att bli lite tungt. Och mycket fikonspråk blir det...
Eli Moksnes Furu började gårdagens med att rita ett frågetecken på aulans white board (i Högskolans lokaler). frågetecknet menar hon, kan ses som en metafor, en bild av vad aktionslärarande och aktionsforskning står för.
Hon präntade in vikten av att man hela tiden är medveten om sin kulturella bakgrund:
­ Vi har alltid på oss våra kulturella glasögon, därför är det alltid fantastiskt för en rektor som får in nya lärare från andra håll, som också ser arbetet på ett annat sätt.
<span class=MR>Utmanande forskning</span>
Hon exemplifierade detta med kulturella brillor med att berätta om den afrikanska läraren som kom till Tromsö och som förundrade över att människor (en ovanligt solig dag) stod överallt i samhället och såg upp mot himlen. de solade sig förstås och uppskattade solens värme, medan hon som levt med sol hela livet i Afrika, inte alls reflekterade över solens betydelse på samma sätt.
Om aktionsforskning och lärande, kan man förenklat säga att det är en metod att hjälpa människor att utforska sin situation för att sedan kunna ändra den, eller, att förändra sin situation för att kunna utforska den!
­ Just att forska för att kunna ändra något är det stora utmaningen.
Aktionsforskning. Eli Moksnes Furu från universitet i Tromsö är glad projektledare och en av föreläsarna vid högskolans satsning på aktionsforskning.Foto: HENRIK RADHE
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om