Lara är enda svenskan i VM
Brukshundsgrenen Ipo kombinerar spår, lydnad och skydd och sätter därmed såväl förare som hund på hårda prov. Men Gotland håller sig väl framme i konkurrensen, även internationellt...Om ett par veckor ska Mästerbyborna Sylvia Åkerblom och tiken Lara von Der Villa Klara, som enda svenska ekipage, delta på VM i Schweiz.
Hon och hennes femåriga tik Lara von Der Villa Klara har gjort mycket bra ifrån sig, på tävling efter tävling. Så pass bra att de, som enda svenska ekipage, tävlar i världsmästerskapen för riesenschnauser i Schweiz, den 29-30 oktober!
Ipo består dels av de konventionella proven spår och lydnad, dels av det nyare och mer dramatiska inslaget skydd. Bara renrasiga brukshundar som exempelvis schäfer, dobermann och riesen tillåts. Spår måste vara minst 600 meter långt, 60 minuter gammalt och innehålla fem sträckor, fyra vinklar och tre föremål.
Lydnadsprogrammet innehåller exempelvis hopp, apportering över häck och platsliggning med störningsmoment. Skydd består bland annat av rundning av fem skärmar fram till en sjätte. Där väntar en specialtränad och skyddsklädd person, en figurant. Hunden ska bevaka och ge ståndskall, tills figuranten flyr på anvisning av domaren. Då ska hunden "utan tvekan, självständigt och med ett energiskt och kraftigt bett, effektivt förhindra flyktförsöket".
Lite liknar det polishundars skyddsarbete, men det är inte alls samma sak. Kunskaperna är inget jag kan eller får utnyttja i något annat sammanhang. Det är ren tävling och hundarna går på bytesdrift, förklarar Sylvia.
För henne är hundar både fritid och jobben livsstil. Förutom att tävla så driver hon hundpensionat, är aktiv i Gotlands brukshundsklubb, föder upp riesenschnausrar och deltar i utställningar. Tiken Lara köpte Sylvia från Österrike 2001, just för att hon var en lovande Ipohund.
Det är inte alla hundar som har anlag för det här. Lara är en jättebra hund, men hon är inte helt enkel. Vi har tränat otroligt mycket!
<span class=MR>Två dagar i veckan</span>
Ekipaget tränar i grupp i Visby två dagar i veckan och på fastlandet nästan varannan helg. Och så blir det tävlingar på det, omkring tio per säsong.
Varje båtresa kostar 1500 kronor, så ska jag bo borta, köpa bensin, redskap och... Jag har inte vågat räkna efter hur mycket tid och pengar jag lagt ner, men lite knäpp är man nog.
Några prispengar finns inte. Hunduppfödningen finansierar en del. Ju bättre det går på tävlingarna, desto större efterfrågan på valpar. Dessutom sponsras Sylvia av fyra lokala företag och en fodertillverkare.
Just nu har hon elva valpar. Några tänker hon ta med sig, när hon redan om ett par veckor åker mot VM:et.
Först ska vi träna några dagar i Tyskland, sedan åker vi till Schweiz minst en vecka före tävlingen. Lara behöver vila och jag behöver ladda mentalt. Det är minst lika viktigt att jag själv är i form och har bra kondition.
Sylvia berättar att hon förberett sig och Lara mycket noggrant och att allt sett bra utända fram till SM:et för fyra veckor sedan...
Lara blev trampad av figuranten och för en vecka sedan fick vi dra en klo på henne. Just nu är hon halt och jag har inte kunnat träna just något. Men veterinären säger att det ska läka ut snart. Jag hoppas det det är ju inte varje dag man blir uttagen till VM.
Övning. Här övar Lara med den ständige träningspartnern Andreas Johansson, specialutbildad figurant.
Mästare. I augusti i år deltog Sylvia Åkerblom på sitt första SM i Ipo, spårning, lydnad och skydd, för riesenschnauser. Om en månad deltar hon och tiken Lara, som enda svenska ekipage, på VM i Schweiz.Foto: Tobias Wallström
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!