Lärare blir vikarier när allt fler tjänster dras in
Det behövs allt färre lärare på öns skolor. Redan till hösten måste minst 26 tjänster dras in inom grundskolan, enbart med anledning av vikande elevunderlag.
För att undvika uppsägningar ska lärarna erbjudas tillfälliga vikariat.
- Men det kommer att handla om att lärare måste flytta runt mellan olika skolområden, säger Bo Stenbom som är personalchef på barn- och utbildningsförvaltningen.
- Vi tror inte att det kommer att bli frågan om övertalighet till hösten, eftersom vi kommer att kunna erbjuda tillsvidareanställda lärare vikariat, säger Bo Stenbom.
Enligt de prognoser som kommunen gjort baserat på elevunderlaget, blir det då minst 15 lärartjänster för mycket på de lägre stadierna och elva tjänster för mycket i årskurserna 7-9.
- De här siffrorna tar enbart hänsyn till att det blir färre elever. Ekonomiska nedskärningar och att det behövs färre lärare när skolor slås ihop är inte inräknat, säger Bo Stenbom.
Får förtur
För att undvika uppsägningar kommer tillsvidareanställda lärare får förtur till vikariat runt om på öns skolor.
Till hösten räknar kommunen med att det finns 51 vikariat i de lägre stadierna och 23 inom årkurserna 7-9.
Ännu är det inte klart hur många tjänster som faktiskt måste dras in från skolorna till hösten, men kommunen räknar med att kunna erbjuda alla tillsvidareanställda jobb genom vikariat.
Men lösningen är kortsiktig.
- Vikariaten är bland annat föräldraledigheter och studieledigheter, vi vet bara ett år i taget hur många vikariat det blir frågan om, säger Bo Stenberg.
Fram till 2010 visar prognoserna att ett 70-tal tjänster behöver dras in i skolan på de lägre stadierna. På högstadiet handlar det enligt prognosen om ett 50-tal tjänster.
225 blir 170 på Södervärn
Redan till hösten kommer flera lärare som undervisar i de lägre stadierna att få flytta runt mellan skolorna, men att det blivit färre elever i skolorna märks även på högstadiet.
Den största elevkullen går sitt sista år i grundskolan och på Södervärnsskolan går nu 225 elever i nionde klass. Men till hösten börjar bara 160 nya sjundeklassare.
Preliminärt räknar skolan med att gå från tio parallellklasser, till sju. För att klara omställningen kommer inte de lärare som haft vikariat att få förlängt.
- Vi räknar med att det blir sex färre lärartjänster till hösten, säger Rektor Gunnar Smitteberg.
En klass bort på Roma
I årskurserna 7-9 på Romaskolan går det 320 elever i fem parallellklasser men till hösten räknar skolan med att dra in en klass när elevantalet minskar med 30.
Därför planerar skolan nu preliminärt att dra in två tjänster.
- Det här drabbar oss ganska hårt, enligt budgeten borde vi dra in fyra tjänster men vi har bara två tjänster som vi kan dra in, säger Nils-Göran Gottlander som är rektor på Romaskolan.
Ljusare på Solberga
I hela rektorsområdet handlar det om fem tjänster som nu kan komma att dras in. Fram till 2012 räknar Romaskolan med att elevunderlaget minskat till hälften.
- Vi går mot en tuff framtid, säger Nils-Göran Gottlander.
På Solbergaskolan kommer ett par vikariat på högstadiet inte att förlängas till hösten, och på mellanstadiet kommer en tjänst att försvinna när en lärare går i pension.
Samtidigt söker skolan nya lärare i hemkunskap och språk.
På Solbergaskolan har inte elevantalet minskat i större utsträckning än, men om fem år räknar skolan med att elevantalet på mellanstadiet har minskat med en tredjedel.
Men framtiden här ser ljus ut jämfört med den som många av öns skolor har.
- I år har vi så många elever som vi aldrig har haft på Solberga. Vi har fått säga nej till de som velat söka sig hit och framöver räknar vi med inflytt när det kommer nya jobb i stan, säger rektor PO Sahlberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!