Lärare fick lära sig lära ut gutnisk idrott
Gutniska lekar är en levande, lokal tradition. Men trots de antika anorna, föds man inte med färdigheterna. Varpa, pärk och rövkrok måste läras inoch alltså först läras ut.I går fick en grupp lärare sätta sig i skolbänken och studera laikarnas sköna konst.
Det konstaterade Anders Mattsson från föreningen Gutnisk idrott i går, i en blåsig Almedal.
Konstaterandet var samtidigt en förklaring, inför närmare tjugotalet lyssnande lärare från låg- och mellanstadiet. Mattsson menade nämligen att det var just alla levande gutniska traditioner som gör att de särpräglade gutniska laikarna, eller idrotterna, fortfarande utövas i så pass bred omfattning.
Stångaspelen är det största evenemanget i världen när det gäller gutnisk idrott. Samtidigt kastas det varpa lite varstans och sådär lite till mans, och kvinns, och barns...
Det var just därför lärarna fanns på plats. Deras uppgift är att ge en ny generation gotlänningar möjlighet att lära sig de historiska traditionerna. Med Mattsson som instruktör gick de igenom åtskilliga grenar, för att på ett klokt sätt kunna förmedla dem till sina elever.
Några av dem hade provat på en del tidigare, även med barnen. Men det finns mycket att tänka på. Inte minst när det gäller varpan, vars original är gjort av natursten och tung som... just sten.
Mattson förevisade en metallversion i olika storlekar och menade att de är lämpligare för barn.
Men gummivarpan då? frågade en lärare.
Ja hu ja! svarade Mattsson skrattande.
Skämt åsido så konstaterade han sekunden efteråt att de mycket riktigt är bra för barn, men att lärarna ändå måste tänka på att hålla stora avstånd och tänka på säkerheten.
Då är såväl dragkamp, rövkrok och att sparka bleistre eller dra hank betydligt beskedligare även om det också är rätt energiska lekar.
Mattsson poängterade att även om gutniska laikar stundom kan bli nog så allvarliga, så är det ändå lekar. Passande nog, eftersom grenar som varpa och pärk är lite knepiga att lära sig. Då vill det till att man lär ut dem på ett pedagogiskt och lekfullt sätt. Lärarnas förhoppning är att dra igång mer gutnisk laik i skolan under våren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!