-Jag har lovat att jag skall baka bullar, säger Bodil af Petersens.
Det är lätt att efter dessa uttalanden förstå att det tar sin tid att knåpa ihop ett läromedel, i synnerhet om det handlar om ett så centralt ämne som svenska för en så viktig grupp som mellanstadiet.
Det kom ett fax
Det hela började för ett antal år sedan då Jill Andersson och Bodil af Petersens var kollegor i Hörsne skola. Till denna skola kom ett fax från det stora förlaget som bland annat producerar läroböcker. En redaktör ville komma till Hörsne och följa arbetet där ett par dagar. Någon tid efter det att redaktören åkt tillbaka till Stockholm kom en kallelse till Jill och Bodil som inbjöds att delta i ett samtal om framtidens läromedel. Tio lärare var kallade och efter diskussionen gick frågan till tre av de tio om de kunde tänka sig att jobba fram ett nytt läromedel i svenska. Jill och Bodil nappade, bland annat för att de ansåg att behovet av ett nytt sådant var stort. Det finns en "ny läroplan" från 1994 men ganska få läromedel som är anpassade efter denna plan.
Det var ett av de grundläggande kriterierna för de nya läromedelsförfattarna - detta att skriva något som lutar sig mot den senaste läroplanen.
Lärarledd undervisning
-Vi vill också återupprätta lärarens status, förklarar Bodil af Petersens.
Därför är det mycket tydligt att den grundbok som de skrivit för var och en av mellanstadiers årskurser bygger på en lärarledd undervisning där alla elever får del av samma material. I övningsboken är det mer fritt val.
-Svenskan är det viktigaste ämnet, anser författarna.
Utan en bra språkuppfattning förstår man inte vad man läser, kan inte delta i demokratins liv och inte göra sig hörd i debatten. En bok skall givetvis läsas, men då det gäller det läromedel som de gotländska lärarna varit med och producerat så finns en klar ambition att det skall leda till samtal också och till att barnen själva skall skapa egna berättelser.
I grundböckerna presenteras många olika genrer, alltifrån sagan till deckargåtan, och varje genre kan man sedan vrida och vända på utifrån fakta, värderingar och tolkningsfrågor.
Bodil och Jill poängterar att de lagt ner mycket jobb på att välja ut bra exempel på skönlitteratur att ha med i böckerna. Utdrag ur den goda litteraturen ger goda förebilder.
När Bodil och Jill accepterat förfrågan om att bli författare tog det två år innan det första läromedlet trycktes.
Sedan har det kommit ut nya häften varje år, men nu är det alltså slut och båda två är helt inne på att nu ägna hela sin tid åt sina lärarjobb, Jill i Sanda skola och Bodil på gymnasiets individuella program.