Lärare på skola i Visby avstängd

En lärare på en skola i Visby har stängts av och polisanmälts efter att ha sparkat en åttaårig elev på benet.-Vi ser allvarligt på det här. Tack och lov är det sällan det händer men vi har rutiner för hur man ska agera vid övergrepp mot elever, säger Mats Hanell, för- och grundskolechef i kommunen.

Gotland2008-02-16 04:00
Skolans rektor, personalavdelningen och lärarens fackliga organisation höll i går eftermiddag mbl-förhandling för att besluta om hur man ska hantera situationen akut, på kort sikt.

Läraren stängs av
Resultatet blev att läraren stängs av från sitt arbete. Det är en tillfällig åtgärd i väntan på att arbetsgivaren ska besluta om hur man går vidare, om och när läraren kan komma tillbaka till klassen, om hon ska få en varning, omplaceras eller sägas upp. Under avstängningstiden har läraren rätt till lön, enligt det nya avtalet som Lärarförbundet tecknat med arbetsgivaren.
-Det är viktigt att handla snabbt, men också att agera så att det blir bra på sikt. Ett beslut om lärarens framtid bör vara klart om någon vecka eller två, säger Mats Hanell.
-Det som hänt är fruktansvärt, sorgligt och frustrerande för alla inblandade. Men det händer ibland, oftare än man tror, även om det inte alltid kommer till allmänhetens kännedom, säger Inger Seffers, ordförande i Lärarförbundet på ön.
De flesta lärare klarar ändå utan problem att hantera utåtagerande och stökiga elever. Men plötsligt kan spärren släppa.
-Jag har hört många lärare säga att det skulle kunna hända dem också. Men oftast gör det ju inte det, säger Inger Seffers.

Erfaren lärare
Det är en erfaren och mycket omtyckt lärare som nu gjort sig skyldig till misshandel av en elev. Att elever utsätts för fysiska övergrepp av vuxna i skolan är ovanligt, men Mats Hanell säger att det hänt tidigare att lärare fått lämna sin tjänst efter sådana händelser.
Det var i torsdags morse det hände. Enligt polisanmälan, som gjordes av rektorn på den aktuella skolan, skulle eleverna gå ut på promenad. Två av de åttaåriga barnen blev osams och den ene sparkade den andre på smalbenet. Läraren ska då ha gripit in för att skilja de båda barnen åt. Därefter ska hon ha tagit tag i det barn som sparkat den andre på benet och sparkat henne strax under knät och sedan sagt att det är så det känns att bli sparkad.

Flyttades från tjänsten
-Ibland kan det vara nödvändigt att använda fysisk kraft, till exempel för att skilja två bråkande elever åt. Men det är aldrig acceptabelt att efter det göra något sådant här, säger Mats Hanell.
Direkt efter händelsen flyttades läraren från sin tjänst. Det sparkade barnets föräldrar kontaktades och kom till skolan. Skolläkare och skolsköterska var också på plats. En polisanmälan gjordes och barnets skador, skrapsår och svullnader fotograferades av polisen.
-Eleven får det stöd som behövs. För barn i den här åldern är fröken en avgudad person och det gör att det naturligtvis finns sorg i klassen över att hon inte finns där just nu, säger Mats Hanell.
I går var rektorn och pratade med klassen, förklarade vilka rättigheter man har som barn. Att det inte är tillåtet att barn blir slagna av andra barn, och naturligtvis inte heller av vuxna i skolan.
-I går fick också alla barn i klassen med sig skriftlig information hem till sina föräldrar, berättar Mats Hanell.
Även den avstängda läraren har erbjudits stöd av Gotlands kommun.

Skolverket kritiserar allt fler skolor för att de brister i arbetet mot kränkande behandling. Kritikbesluten har ökat med 60 procent de senaste åren, från 42 till 69. Även anmälningarna till Skolverket om kränkande behandling har ökat, från 473 fall 2006 till 487 anmälningar förra året.
Av anmälningarna som rör kränkande behandling gäller nästan 40 procent påståenden om att en vuxen kränkt en elev i skolan. Anmälningarna handlar om allt från ren misshandel och hot till nedsättande uttalande som eleven uppfattar som sårande och kränkande. Källa:Skolverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om