"Läget på Högby bättre än på många andra skolor"

Fatou Ströms berättelse i torsdagens GT har berört – och upprört – många på Högby. Inte minst lärarna.

Mien Niklasson, lärare på Högbyskolan, känner inte igen sig i gårdagens artikel i GT och bilden av att det är ovanligt stökigt på skolan.

Mien Niklasson, lärare på Högbyskolan, känner inte igen sig i gårdagens artikel i GT och bilden av att det är ovanligt stökigt på skolan.

Foto: Malin Stenström/Rolf Jönsson

Gotland2021-10-29 06:01

En av dem är Mien Niklasson. Hon varken vill eller kan uttala sig om den beskrivna händelsen, där en elev uttryckt sig rasistiskt mot läraren Fatou Ström. Men hon vill vara tydlig med att hon sin kollegas upplevelse på allvar. 

– Det är fruktansvärt hemskt att Fatou råkat ut för det här, säger hon och fortsätter:

– Det finns vissa saker som jag verkligen tar till mig, efter att ha hört hennes berättelse. Jag, som vit, kan aldrig sätta mig in i den utsatthet som är för personer med annan etnisk bakgrund. Och då vet man att just afrosvenskar är särskilt utsatta, mer än någon annan grupp.

Mien Niklasson håller dock inte med om att problemen med främlingsfientlighet skulle vara större på Högbyskolan eller att det är symptomatiskt med landsbygd och då specifikt södra Gotland. 

– Självklart finns det tyvärr folk med sådana åsikter som florerar, men de är absolut inte i någon majoritet. Jag är beredd att säga att det snarare är tvärtom. Det finns en vilja på södra Gotland att hjälpa och engagera sig i de här sakerna. Och jag tror inte att vi har det stökigare än någon annan högstadieskola, fortsätter hon.

Vicky Lindeborg, rektor på Högby, har avböjt att kommentera artikeln och dess innehåll. Men hon har godkänt att Mien Niklasson gör det.

 – Många lärare är ledsna. En skrev till mig att det känns som om hon blivit anklagad för att vara rasist för att hon bor på Sudret.

Och hon vill betona att skolan tar rasism och antisemitism på största allvar. Både i skolarbetet men också vid händelser som beskrivits tidigare, som när elever hade ritat hakkors på väggarna.

– Där tog skolledningen tag i det omedelbart. Man lyckades ringa in de skyldiga. Sedan har det gått ut information till samtliga elever och hållits utbildning. Ingen, absolut ingen, kan ha undgått detta.

För fem-sex år sedan hade skolan en period med väldigt många nya rektorer inom loppet av tre år. Men sedan Vicky Lindeborg tillträde som rektor på Högby, och tack vare att hon stannat, har skolan fått en helt annan stabilitet, menar Mien Niklasson.

 Även om hon ser på lärarkollegan Fatou Ströms verklighet med andra ögon, har den lett till ökad förståelse. 

– Man får en tankeställare. I morgon (fredag) ska jag ta emot fyra nya elever med afrikansk bakgrund. Fatous berättelse kommer att påverka det. Jag har nog levt i en skyddad verkstad, men på senare tid har det verkligen gått upp för mig hur afrosvenskar har det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!