Under rubriken "Varning!" förklarar den fackliga organisationen att två av tre medlemmar på ön inte anser att kommunen är en bra arbetsgivare.
-Jag tycker att vi har ett ansvar för våra medlemmar att förklara vad de kommer till, säger P-O Widjer, vice ordförande i LR Gotland.
Mångårigt missnöje
Bakgrunden är ett mångårigt missnöje med bland annat lönesättningen. Lärarnas Riksförbund anser att lokalpolitiker 2004 bröt ett löfte från om löneökningar minst i nivå med riksgenomsnittet.
Kritik riktas även mot att kommunen-enligt LR Gotland-inte värderar lärarnas utbildning tillräckligt högt.
Politikerna uteblev
I fjol somras bjöd organisationen in kommunala beslutsfattare till en diskussion om kommunens roll som avtals- och samarbetspartner, men politikerna uteblev.
-Nu har det gått ett år, men vi har inte fått någon som helst reaktion. Vi har varit väldigt tydliga men mötts av tystnad, berättar P-O Widjer.
Celion vill se framåt...
Lena Celion, ordförande i barn-och utbildningsnämnden, vill inte tala om lärarnas löner, med hänvisning till den stundande lönerörelsen.
Hon är inte heller beredd att tala om löften om löner som lämnats av hennes företrädare.
-Jag vill inte kommentera vad som sagts tidigare, utan ser framåt vad som kan göras för lärarna.
...och håller inte med
Hon och syftar på regionala satsningar på fördjupningsutbildning och omorganisationen av skolan som ska ge en bättre arbetsmiljö för både lärare och elever.
Lena Celion håller därför inte med om att kommunen är en dålig arbetsgivare.
Kan Lärarnas Riksförbunds annons skrämma bort personer från att söka jobb på Gotland?
-Det vore jättetråkigt. Det ser ganska bra ut för lärarna i vår personalplan, även om det är svårt att få jobb för 1-7-lärare eftersom det är brist på elever, säger hon.