Lärarfacket om pandemin: "Känt sig som kanonmat"

En nationell undersökning visar att lärare i högre utsträckning än andra har smittats av covid-19. En bild som facket, men inte skolledningen, delar.

Rosita Sundh, Lärarnas Riksförbund.

Rosita Sundh, Lärarnas Riksförbund.

Foto: Arkiv

Gotland2021-05-24 06:05

Undersökningen som Lärarnas Riksförbund, LR, gjort bland medlemmar i hela landet, visar att fler lärare drabbats av covid-19, än befolkningen i allmänhet. Det är också Rosita Sundhs, föreningsombud och huvudskyddsombud för LR på Gotland, uppfattning.

– Vi får ju inte veta om det är covid-19 eller annan orsak till sjukfrånvaro, men sjukfrånvaron har varit högre ända sedan pandemin startade och även om jag inte kan säga att det är covid-19, så misstänker jag att det beror på det.

En bild som förstärks i mötet med medlemmarna.

– Många av dem som jag och mina ombud träffar, säger att de haft bekräftad covid-19, inte allvarligt dock, säger Rosita Sundh.

LR:s undersökning, som gjorts bland drygt 1 000 slumpvis utvalda medlemmar, visar att var fjärde grundskollärare och 15 procent av gymnasielärarna, har haft konstaterad covid-19.

– Min bild, utifrån vad jag hör från medlemmarna är att det är fler i grundskolan som smittats än på gymnasiet, säger Rosita Sundh, som tolkar detta som att distansundervisningen har gett effekt.

Hon tycker inte att lärarnas arbetsmiljö tryggats tillräckligt.

– En väldigt märklig hållning som smittskyddet, både nationellt och på Gotland, har, är att de säger nej till munskydd för lärare. I kollektivtrafiken däremot är det ett krav. Många lärare har också reagerat på att de, som välutbildade, skulle vara sämre lämpade att hantera munskydd på ett korrekt sätt, än gemene man som väntar på bussen, säger Rosita Sundh, som menar att munskydd hade varit en enkel och bra arbetsmiljöåtgärd.

– Det är rektor som ansvarar för att ordna en smittsäker miljö, men med de lokaler vi har och det elevantal så går det inte alltid att hålla avstånd.

Situationen har enligt Rosita Sundh väckt såväl oro, som frustration och irritation bland öns lärare.

– Lärarna hjälper till att hålla samhället igång, men arbetsgivaren lämnar dem helt oskyddade, de ska bara gå till jobbet. Det har varit frustration, irritation och riktig ilska på sina håll, man har känt sig som kanonmat.

Utbildningsdirektör Torsten Flemming delar inte uppfattningen att lärare skulle drabbats hårdare än andra på ön.

– Det är inte min bild. Vi har frågat smittskyddet flera gånger om skolpersonalen inte borde få förtur i vaccinationskön med det har varit väldigt tydligt att de inte är mer drabbade. Med den brittiska mutationen har det varit fler unga smittade i skolan, men inte mer sjukfrånvaro bland personalen.

Sjukfrånvaron har följt samhällskurvan. I mars 2020 var sjukfrånvaron som högst och låg då på tolv procent, jämfört med året innan. 

Han tycker ändå att det har varit en svår fråga att hantera som arbetsgivare.

– Absolut, det är en jättesvår balansgång och vi har hela tiden haft en dialog med smittskyddet och facket. Samtidigt som vi vet hur viktigt det är att barn och unga kan komma till skolan och inte sitter hemma, så måste hälsan gå före, säger Torsten Flemming.

– Att det finns oro tycker jag är helt förståeligt. 

När det gäller frågan om munskydd har regionen lyssnat på Folkhälsomyndigheten och smittskyddet på Gotland.

– Där har det varit tydligt att det är avståndet som är det viktiga. Därmed är det inte förbjudet att använda munskydd, men det finns verksamheter där det inte fungerar av olika skäl. Vi har verksamheter där det är svårt att hålla distans. Allra svårast är det i förskolan, med små barn som ska tröstas och ha närhet.

LR:s undersökning

Var fjärde grundskollärare har haft konstaterad covid-19.

Närmare 15 procent i gymnasieskolan haft konstaterad smitta.

6 av 10 svarande bedömer att de blev smittade på arbetsplatsen.

8 av 10 har någon gång känt olust/rädsla för att gå till arbetet p.g.a covid-19.

Undersökningen är gjord i slutet av april 2021 bland 1 000 slumpvis utvalda lärare/studie och yrkesvägledare ur Lärarnas Riksförbunds medlemspanel. Svarsfrekvensen var knappt 60 procent.

Fackförbundet har 300 medlemmar på Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!