Lärarlag vid Kräklingbo skola prisades för lyckat datorprojekt

Det blev eleverna i klass tre (från förra året) och ett lärarlag i Kräklingbo skola som tog hem priset för årets bästa ITiS-projekt på Gotland.
ITiS står för IT i Skolan, och är en statligt finansierad satsning på datorbaserad undervisning.
Tillsammans har elever och lärare gjort en presentation i text och bilder av barnens hemsocknar, sparat på CD.

Gotland2002-11-14 04:00
Arbetslaget vid skolan fick priset i går i samband med barn- och utbildningsnämndens sammanträde. Eleverna var inte med, de gick i trean förra läsåret och har bytt skola sedan dess. Men ordföranden i nämnden, Eva Nypelius, lovade en slant med vars hjälp lärarna kunde ordna ett litet kalas för barnen.
Visat på möjligheterna
Kräklingbo fick priset för att man i arbetslaget, visat på möjligheterna med datortekniken och för att man delat med sig frikostigt av sina erfarenheter.
Lärare som deltar i ITiS-projekt får en arbetsdator och det har också betytt mycket för projektet. Alla har skaffat sig datorvana och en av lärarna, Eiwor Buskas, berättade att hon brukar skicka veckobreven som e-post.
­ Många har dator hemma men det varierar mycket mellan klasserna. Det finns klasser där bara två har tillgång till e-post hemma och då får det ju bli ett papper i stället.
Arbetslaget som genomförde projektet består av slöjdläraren Håkan Nordberg, förskolläraren Ing-Marie Neldemo, lärarna Gunila Ågren-Ahlby och Eiwor Buskas, Jane Wallin samt förskolepedagogen Ingela Thomsson.
<span class=MR>Duktiga elever</span>
I korthet gick projektet ut på att man tillsammans med barnen genomförde en dokumentation av de socknarna som ligger kring Kräklingbo. Förutom nämnda socken ingick Östergarn, Gammelgarn, Anga och Ala. Håkan Nordberg presenterade projektet för nämnden och berättade att det är eleverna som gjort det mesta av jobbet.
­ Det är dom som svarat för att alla digitalbilder har tagits, som har skrivit frågorna och hittat personer som kunde intervjuas i socknarna.
Det slutade med att man fick till ett tämligen avancerat och tilltalande resultat, sparat på CD. De intervjuade har varit inbjudna för att se slutresultatet, flera köpte skivan, trots att de inte har någon dator.
­ Efter det här, ser barnen på sin socken på ett helt annat sätt och det har varit en fröjd att se dem arbeta med digitalkameran. Det har blivit riktigt fina bilder, noterade Ing-Marie Neldemo.
­ Men vi var lite stressade på slutet och så dröjde det innan vi hade all utrustning. Vi hade också god hjälp av två datorkunniga föräldrar som hjälpte oss att spara ner materialet på en websida, säger Gunila Ågren-Ahlby
Nu ska projektet rulla vidare.
­ De som går i trean nu vill fortsätta att dokumentera sina socknar!
Fotonot: Den nationella satsningen på IT i skolan, ITiS, var ursprungligen tänkt att genomföras under tre år, 1999-2001.
På grund av de goda resultat som framkom under de två första åren, beslutade i december 2000 riksdagen att kompetensutveckling för lärare ska erbjudas också under år 2002.
ITiS omfattar ungdomsskolan, dvs förskoleklasser, grundskola, särskola, sameskolan, specialskolan, kommunala vuxenskolan och gymnasieskolan. From. 2002 kan även lärare vid landets folkhögskolor delta.
Satsningen är ett tidsbegränsat, extraordinärt stöd till kommunerna för att underlätta det ansvar de har för skolans utveckling. ITiS ska bidra till att skapa bättre förutsättningar för en "...likvärdig skola i hela landet med hög kvalitet för alla barn och ungdomar".
ITiS har därför utformats som ett erbjudande till landets kommuner med möjlighet för kommunen att avstå från hela eller delar av erbjudandet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om